Fargerik mormor fra Torggata

Tegnesnutter på veggene hører med i trappegangen til tre illustratører. FOTO: ELEN RØNNING

Tegnesnutter på veggene hører med i trappegangen til tre illustratører. FOTO: ELEN RØNNING

Barnebokforfatter Endre Enghaug og illustratør Flu Hartberg hadde nylig slippfest for boka om Pelle, en liten pjokk som er en kløpper til å få mye moro ut av en ettermiddag med mormor.

KONGEHJØRNE: Slitt og godt, men en perfekt arbeidsplass for Flu Hartberg og kollegene hans. FOTO: ELLEN RØNNING

TORGGATA: "Mormor i speilet" er en frodig bok om hvordan frisk fantasi og et speil kan piffe opp selv de mest hverdagslige gjøremål, og gjøre en vanlig mormor til en spinnvill lekekamerat.

Flu Hartbergs illustrasjoner er gjort med gode, gammeldagse fargeblyanter, og det er blitt kjempefint! Nesten som å sitte med originaltegningene i hendene.

Opp en trapp...

...eller tre, så smale og steile som de bare kan være i en av Thons gamle gårder, og inn i et kjempeslitent og veldig sjarmerende hjørnelokale. Her holder tegneserieforfatter og illustratør Flu Hartberg hus.

– Og her trives jeg kjempegodt. Det er akkurat som det skal være, og veldig hyggelig å dele arbeidsrom med Sigbjørn Lilleeng og Odd Henning Skyllingstad, som jo driver med det samme som meg. Utedo lever vi fint med, og nye vinduer holder kulden ute om vinteren. Lyset her er uslåelig, og livet i Torggata veldig hyggelig å ha tett på. Så her blir jeg lenge.

Flink gutt

Flu Hartberg har fortid fra blant annet Elvebakken og Strykejernet kunstskole, og tegning har alltid vært hans greie.

– Jeg var flinkere enn de andre barna, ja, og tegneserier som Lucky Luke var grunn mer enn god nok for meg til å ville tegne videre.

Slitsomt er det, kan Flu fortelle, og utakknemlig også, der man møysommelig lager rute på rute på rute, mens publikum gjør seg ferdige med verket på sekunder.

– Men nå har jeg opplevd hvordan man blir tatt hånd om i de store forlagene, og det gav mersmak.

Fagprat

Flu har nemlig nylig gitt ut Fagprat på Cappelen forlag, en bok som inneholder "best of" fra stripene ved samme navn i Dagbladet.

– Forskjellen fra tegneserieverdenen var stor, ja, jeg følte meg som en konge. Alt ble tilrettelagt og ordnet, fra korrekturlesing til pr-arbeid som inkluderte fester. Deilig!

Men Flu trives veldig godt med sine illustrasjonsoppdrag også, og variasjonsmulighetene de gir.

– Tegnestilen planlegges før jeg begynner. Når jeg illustrerer Leseløvebøker er stilen ganske realistisk og snill, mens streken i Fagprat kan være ganske så grotesk. Og det var gøy å bruke fargeblyanter i "Mormor i speilet", og veldig tidkrevende.

Myldrebok

Tid skal Flu Hartberg bruke på sin første egne barnebok også, som kommer ut neste år.

– Jepp, den jobber jeg foreløpig med innimellom alt annet. Jeg lager en myldrebok, av typen Hvor er Willy-bøkene, full av detaljer, sier Flu og viser frem ark én, et fantastisk fugleperspektiv over et kjøpesenter fullt av folk og hendelser.

– Det blir 13-14 ark til, og fargeleggingen tar aller mest tid. Men det skal gå bra. Jeg jobber og lever jo av å gjøre det jeg liker aller best!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag