Farlig å være fotgjenger på isglatte Oslo-veier

HOLD FAST: Maryam Sayad (t.v.) og Sawson Kader må veksle mellom å gå på innsiden og utsiden av gelenderet, mens de holder seg godt fast for å ikke skli. Foto: Nina Schyberg Olsen

HOLD FAST: Maryam Sayad (t.v.) og Sawson Kader må veksle mellom å gå på innsiden og utsiden av gelenderet, mens de holder seg godt fast for å ikke skli. Foto: Nina Schyberg Olsen Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Over hele byen klager folk på at det strøs for dårlig, og bratte gangveier blir fort en fotgjengerfelle.

IKKE STRØDD: Mange slike mindre stier og gangveier har ikke blitt strødd i år. Kommunen erkjenner at det er vanskelig å holde tritt med den rekordglatte vinteren. Foto: Nina Schyberg Olsen Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

KONTROLL: Andreas Langvik beholdt kontrollen ned den glatte bakken, men mener det generelt strøs for dårlig i Oslo om vinteren. Foto: Nina Schyberg Olsen

OSLO/SKULLERUD: DittOslo.no blir stadig kontaktaktet av folk som irriterer seg over glatte gangveier, og at ingenting skjer når de kontakter Oslo kommune eller private aktører som har ansvaret for å strø.

– Jeg syns det varierer veldig hvor flinke kommunen og private er til å strø. Noen steder er det kjempebra, og andre steder er det ordentlig glatt, sier Vibeke Saltnes Olsen som er på trilletur med barnevogn og moren sin Torill Saltnes Olsen.

FERDES DU PÅ ISGLATTE VEIER? FORTELL DIN HISTORIE HER OG SE HVA ANDRE LESERE HAR OPPLEVD!

Ansvarsfraskrivelse

De gleder seg over at en bratt gangvei på Skullerud endelig er strødd, etter å ha vært farlig glatt mange ganger i vinter. Et skilt varsler om forholdene, og at ferdsel skjer på eget ansvar.

– Jeg syns skiltet er litt ansvarsfraskrivelse, her vet de at noen kommer til å tryne, derfor skriver de det, sier Vibeke.

LES OGSÅ: Ingen strør barnehageveien til Tyra (4) – nå strør hun selv

(Saken fortsetter under bildet)

UT PÅ TUR: Bare når det er nystrødd tar Vibeke (med barnevogn) og Torill Saltnes Olsen sjansen på å gå denne bratte gangveien på Skullerud. Foto: Nina Schyberg Olsen

– Det er greit nå, men her har det vært farlig mange ganger i vinter, sier Torill.

Sawson Kader og datteren Maryam Sayad veksler på å gå på innsiden og utsiden av rekkverket for å komme seg helskinet ned, mens Andreas Langvik ser ut til å ha kontroll. Han syns generelt at det strøs for dårlig på holka i hovedstaden.

– Mange steder er det tydelig at det krangles om hvem som har ansvaret, men det varierer veldig hvor det er bra og ikke, sier han.

LES OGSÅ: Dette er en gangvei ...

Rekordglatt vinter

Mari Norderud fra Hovseter var på tur på Bøler, da dittOslo møtte henne. Også hun opplever glatte veier, men synes kommunen gjør en god jobb med å strø.

– Det har vært glatt i vinter, men jeg syns kommunen har vært ganske flinke til å strø og måke. Jeg har ingenting å klage på, man kan heller ta litt ansvar selv og bruke brodder.

Og i følge Oslo kommune har det vært en særdeles glatt vinter i hovedstaden i år.

– Denne vinteren har det vært spesielt glatt i Oslo. Til tross for rekordstrøing – det er strødd tre ganger mer enn en normalvinter – er det et faktum at det i disse dager fortsatt er glatt, sier Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøetaten.

LES OGSÅ: – Brodder er en billig forsikring

Kan ikke strø overalt

Det er denne etaten som har ansvar for brøyting og strøing av kommunale veier, gater, fortauer, samt kommunale gang- og sykkelveier.

I tillegg har de ansvaret for brøyting og strøing for deler av de kommunale friluftsområdene, mens bydelene har ansvar for mange parker.

(Saken fortsetter under bildet)

ISGLATT: Ikke enkelt å bevege seg på denne veien på Sæter. Foto: Cathrine Brynildsen

Men Bratteberg innrømmer at de ikke har kapasitet til å strø alle veier.

– Vi må presisere at mange stier, snarveier og gangveier, spesielt i ytterområdene, ikke blir vedlikeholdt om vinteren, sier han, og fortsetter:

– Vi ser at dette er utfordrende for alle som beveger seg rundt om i byen vår.

De siste dagene har det vært sol og varmegrader på dagtid, og streng kulde om natten. Dette fører til svært glatte fortauer om morgenen.

– Vi har registrert mange steder, at bare timer etter vi har strødd, har smeltevannet frosset og dekket singelen, sier Bratteberg.

LES OGSÅ: – Her må alle gå med brodder

Vil forbedre

Bratteberg påpeker at årets vinter har vært spesielt utfordrende, og at strøingen dermed ikke har fungert optimalt. Han sier det er mulig for folk å ta kontakt med etaten om det er veistrekninger som er mye i bruk, og som man ønsker skal prioriteres.

Han sier også at kommunen jobber med å bedre strøingen.

– Forholdene er utfordrende, og selv tiltak på nivå med andre vintersesonger har ikke fungert tilfredsstillende i år. Bymiljøetaten jobber kontinuerlig med å forbedre våre tjenester, sier Bratteberg.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå gips og krykker!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.