RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig tasting


Alt for mange fikler med mobilen mens de kjører. Det kan bli en lek med døden.
Alt for mange fikler med mobilen mens de kjører. Det kan bli en lek med døden.
Èn av fire bilister innrømmer å ha sendt meldinger mens de kjører. Det er livsfarlig tastelek.

OSLO: Dette er urovekkende høye tall og livsfarlig atferd, sier bilskadesjef Lise Norstrøm i TrygVesta.

Rundt 10 prosent av bilistene sier at de driver slik livsfarlig aktivitet ofte eller av og til.
Enda flere sier at de gjør det, men at det bare skjer sjelden, viser en fersk undersøkelse Respons har gjort for TrygVesta.

Bare to av tre bilister svarer at de aldri leser tekstmeldinger mens de kjører bil. Tre av fire svarer at de aldri sender slike meldinger når de sitter bak rattet.
Å lese og skrive tekstmeldinger under kjøring kan være livsfarlig atferd. Det taroppmerksomheten vekk fra trafikkbildet og kan skape alvorlige ulykker.

Alle ansvarlige sjåfører vet at man ikke skal kjøre bil i ruspåvirket tilstand. Men ikke alle vet at det å skrive og lese tekstmeldinger under kjøring kan være like farlig. Det tar oppmerksomheten bort fra veien, og svekker reaksjonstiden sterkt. Også det å snakke i telefon under kjøring kan svekke din oppfattelse av og reaksjon på det som skjer i trafikken. Vi har mange eksempler på at slik mobilbruk har forårsaket alvorlige ulykker i trafikken, sier Lise Norstrøm.

Kan gi null i erstatning

I 2008 skrev Utrykningspolitiet ut 9605 forenklede forelegg for bruk av mobiltelefon i bil.

Dette er over 1000 flere enn året før, da tallet var 8477. Økningen skyldes blant annet økt fokus fra politiets side på å slå ned på dette.

En uvettig bruk av mobiltelefonen kan også svi i forhold til forsikringsselskapet. Ved grov uaktsomhet under kjøring kan erstatningen i bilforsikringen bli redusert eller falle helt bort.

Jeg kjenner imidlertid ikke til at vi har foretatt avkortninger som følge av uvettig mobilbruk. Det skyldes nok at vi ikke får informasjon om ulovlig bruk når skade blir meldt oss. Det er imidlertid svært enkelt for politiet å kontrollere om mobilen er brukt av noen av de involverte i samband med en trafikkulykke. Dessverre blir dette undersøkt alt for sjeldent. Det skyldes nok begrensede ressurser fra Politiet, sier Lise Norstrøm.

Forbudt med håndholdt i bil

Forbudet mot å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring ble innført i 2000, med Forskrift om forbud mot førers bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring med motorvogn.

Forskriften slår fast at mobiltelefon som brukes under kjøring skal være fastmontert nær rattet og så nært førerens synsfelt som mulig.

Bruk av tekstmeldinger under kjøring er ikke tillatt. Dersom bilen er parkert på trafikkforsvarlig måte, kan føreren lovlig bruke håndholdt mobiltelefon.

Passasjerers bruk av mobiltelefon omfattes ikke av denne forskriften.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere