RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlige fordommer


 
 

LEDER 20. AUGUST 2009

I forrige uke kom nyheten om at et homofilt par hadde blitt sparket av en fremmed mann på Grønland, angivelig fordi de holdt hverandre i hendene. Mannen skal i følge paret ha sagt at «Det der liker jeg ikke. Dette er en muslimsk bydel».

Reaksjonene lot ikke vente på seg,
og på lørdag ble det arrangert en spontan «kysse- og klådag» på Grønland, som en motreaksjon til hva paret opplevde. Det er bra at både det homofile miljøet selv og andre reagerer sporenstreks og viser at den type holdninger og handlinger som paret opplevde ikke godtas.

For det er naturligvis veldig alvorlig
at man skal måtte oppleve denne type fordommer. Det som også er svært alvorlig at man risikerer å ta et langt skritt tilbake i integreringen i en av Oslos bydeler med størst andel innvandrere. Bydel Gamle Oslo har en sammensatt befolkning, hvor mange har sitt opphav i et annet land og med en annen religion. Ved at enkeltmennesker utøver den type hatvold som paret på Grønlandopplevde risikerer man også at en hel gruppe minoriteter blir stigmatisert og rammet av urettmessige fordommer.

For heller ikke muslimer er en ensartet gruppe
som føler det på samme måte som den angivelige gjerningsmannen i denne saken. Heller tvert i mot. Langt på vei de fleste muslimer – både i Bydel Gamle Oslo og andre steder i byen – har holdninger som bygger på toleranse og frihet til å leve sitt liv slik man selv ønsker. Dessverre har ikke det noen nyhetsverdi, og det er lett at hendelser som den i forrige uke blir stående igjen som et uttrykk for hvordan muslimer er og oppfører seg. Det er farlig. Man risikerer å skape splid og svekke integreringen ytterligere, noe som neppe er ønskelig.

Det er imidlertid fint å se at motaksjoner
som den som ble arrangert på Grønland lørdag har så stor grad av glede over seg. Å lage illsinte demonstrasjoner er man neppe tjent med, og en «kysse- og klådag» er kanskje akkurat det man trenger for å vise at homofili verken er farlig, unormalt eller skummelt. Man risikerer å ta et langt skritt tilbake i integreringen i en av Oslos bydeler med størst andel innvandrere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere