*Nettavisen* Nyheter.

Farvel, Jaro

 

Kathrine Nitter


Gleden var stor da vi for åtte år siden kunne hente hjem en nydelig ett år gammel schæfergutt som ingen ville ha.

Jaro hadde stort sett gått i en innhegning med andre hunder, og var ikke enkel å ha med å gjøre i starten.

Jaro kunne ikke gå i trapper, og 40 kilo hund måtte bæres opp og ned hver gang vi skulle ut. Et par forretningsreiser måtte avlyses, men det gikk greit.

Men Jaro var også redd for katter han var i grunn redd for det meste. Etter et par måneders kjærlig omsorg og et valpekurs, var han likevel klar for å møte verden.

Det var imidlertid en ting Jaro aldri lærte, og det var å gå pent i bånd. Etter noen senebetennelser i venstre skulder og med en opinion som ble mer og mer skeptisk til løse hunder, begynte vi å kjøre opp i Marka for at han skulle få sin daglige dose mosjon. En schæfer får nemlig ikke nok trim av å gå i bånd et par timer daglig.

Noen år senere viste det seg at daglige turer i Marka ikke var en optimal kombinasjon med nyfødte barn, bekkenløsning og barnehagelevering etc. Vi ga til slutt opp og innså at Jaro hadde det mye bedre hos svigers på Toten enn i en hundefiendtlig by.

Friluftsetaten ønsker nå å utvide båndtvangen til hele året i bolig- og handelsområder, noe som i praksis betyr det meste av Oslo bortsett fra et fåtall overfylte friområder de færreste bor i nærheten av, samt Marka. Bakgrunnen er at etaten skal ha fått jevnlige henvendelser fra folk som har følt seg utrygge i møte med hunder.

Jeg har også følt meg utrygg. For eksempel i møte med biler, for ikke å snakke om menn. Likevel ønsker jeg ikke å forby dem eller sette dem i bånd.

Spørsmålet er om en skal berøve Oslos rundt 40.000 hunder og desto flere hundeeiere friheten fordi et fåtall ikke har skikk på hundene sine, eller om det er mulig å tenke nytt og heller pålegge tiltak som for eksempel kurs for alle nybakte hundeeiere.

Forskning viser at mennesker blir mer harmoniske i selskap av hunder, og at hundehold sågar kan motvirke psykiske problemer. Kanskje det ikke er så lurt å satse på færre hunder i hovedstaden? For det vil utvilsomt bli konsekvensen av at det blir enda mer komplisert å få plass til hundehold i en travel hverdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.