RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Edgar Sørensen gleder seg til åpningen av nye Symra. – Det blir nok noen turer ja, forteller den livsglade pensjonisten. Foto: Kristin Trosvik
Edgar Sørensen gleder seg til åpningen av nye Symra. – Det blir nok noen turer ja, forteller den livsglade pensjonisten. Foto: Kristin Trosvik

Fast inventar på Symra

Det kunne bli både en og to forestillinger om dagen, forteller en av Symras flittigste besøkende, Edgar Sørensen.

LAMBERTSETER: Edgar Sørensen (født 1925) har bodd i Radarveien på Lambertseter siden 1959.

– Vi var litt skeptiske både min kone og jeg da vi skulle flytte til en leilighet her. Særlig hun som kom fra en stor villa. Men vi har fått det utrolig fint her, det er ingen som kunne ha flyttet på oss nå, forteller han.

Kino under krigen

Han var alltid glad i å gå på kino, Edgar Sørensen.

– Jeg var cirka 15 år da tyskerne kom til Norge under krigen. For å komme inn på voksenfilm var aldersgrensen 16 år. Dessverre var jeg ikke blant de store 15-åringene, men med hatt og briller hjalp det meg mange ganger inn på filmer for voksne, erindrer han. Under krigen ble all engelsktalende film forbudt og det ble derfor mest tysk film.

LES OGSÅ: Datt av stolen under Emil

– Tyske filmer skulle gode nordmenn boikotte og det gjorde da også de fleste kinogjengere. Det var imidlertid en tysk film jeg følte meg sterkt fristet til å se, tross boikotten. Nemlig "Den gylne stad" som var den første fargefilmen på kino. Men jeg har ennå ikke sett den, forteller Edgar Sørensen som husker tilbake til da freden og de engelsktalende filmene kom tilbake til Norge.

– En ting jeg synes ga en fin stemning var at før forestillingen sang alle "Ja vi elsker" og "Norge i rødt hvitt og blått".

Kinoens magi

Edgar Sørensen fremholder at han ikke er en filmekspert selv om han har sett veldig mye film i sitt liv.

LES OGSÅ: Postmannens beste kinominne

– Jeg vil heller si at jeg er kinointeressert. Jeg har nok alltid hatt mye fantasi. I kinosalen kunne jeg være med på ting jeg ikke kunne oppleve i virkeligheten, sier han. Å møte Shirley Temple for eksempel.

– Jeg var nok litt forelsket i henne, sier Sørensen. Kinobilletten ble gjerne betalt ved hjelp av tomflasker husker han. I tidlige dager var det Colosseum, Rosenborg kino og Kinopaleet.

LES OGSÅ: Per Pusling for meg og mormor

– Også var det Boulevardtheateret. Eller "Bulla" som vi kalte det. Her var det litt røffe forhold, og ganske ofte slåsskamper, erindrer Edgar Sørensen.

Minne fra Symra

Da Symra ble åpnet i 1965, seks år etter at Edgar Sørensen og kona flyttet til Lambertseter, ble dette den nye stamkinoen for ham og familien.

– Det var kjekt å ha en kino så nære. Og da ungene var små, så hendte det ofte at vi var på barneforestillingen på dagen og at jeg dro på voksenfilmen senere på kvelden, forteller han. Edgar Sørensen husker spesielt godt én episode fra Symra som fant sted for mange år siden.

– Min mor hadde på sine gamle dager ofte vanskeligheter med å finne hjem igjen etter å ha vært ute på en spasertur. Ved et tilfelle var hun tatt hånd om på legevakten som ringte min kone og sa at vi måtte komme å hente henne så snart som mulig. Jeg var på Symra. Min kone var alene hjemme med barna, forteller Edgar Sørensen. I fortvilelsen ringte hans kone Symra og lurte på om det var mulig å få gitt beskjed til hennes mann.

– Hun ga ikke annen beskrivelse av meg enn at jeg sannsynligvis var en av kinoens mest besøkende. Det nesten utrolige skjedde at vakten trodde han visste hvem jeg var og gikk inn i en vel halvfylt sal og fant meg. Hvordan han klarte å huske hvor jeg satt og finne meg i mørket vet jeg ikke, sier Edgar Sørensen og legger til:

– Jeg vil gjerne gi kinoen, betjeningen og spesielt den aktuelle vakten stor takk.

LES OGSÅ: Konkurranseregler: Symra-minner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere