Gå til sidens hovedinnhold

Fastelavnsriset

På søndag er det fastelavn og damene fra Norske Kvinners Sanitetsforening har allerede pyntet over tusen ris.

MANGLERUD: Nå er risene ferdigpyntet og klare for salget på onsdagen, forteller Edel Kvilhaug, Agnes Pettersen og Ruth Stepaschko fra Manglerud sanitetsforening.

Hedensk skikk

Fastelavnsris har hedensk opprinnelse. Risene skulle brukes for å vekke fruktbarheten til kvinner, dyr og planter. Nå er riset et signaturmerke for sanitetsforeninger, og er merket med en kløver.

Gode formål

Nå som våren står for døren, skaper fastelavnsriset en ekstra god stemning med sin fargerike pynt.

Riset er pyntet med fjær i forskjellige farger, og minner om at våren er rett rundt hjørnet. Så er de pyntet med sanitetsmerket, forteller de blide damene.

Pengene fra salget går til gode formål, som kreftforskning, kvinneforskning og gode tiltak i lokalmiljøet.

Det er mange ting pengene går til. En del av pengene går til fastsatte formål, som SOS-barnebyer, narkomane og deres pårørende og kvinneforskning. Men pengene går også til lokale formål, som å arrangere kakefest på sykehjem og bevilge til skolekorpset og kirken, forteller Ruth Stepaschko.

Ikke tilskudd

På to dager pyntet 16 sanitetskvinner cirka tusen ris i Manglerud kirke. Selv om kvinnene storkoser seg med sanitetsarbeidet, begynner det å bli litt tungt.

Vi nærmer oss 80 år nå, enkelte av oss er til og med over, og det begynner å bli litt tungt, da vi ikke har tilskudd av nye, yngre sanitetsarbeidere, forteller kvinnene.

Tusen ris er pyntet, og salget vil vare til og med fredag, hvor 24 sanitærer vil arbeide to timers skift ved å selge riset på Manglerud senteret.

Riset må ut, sier damene bestemt.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året