RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Publikum ved Skøyen/Smestad seniorsenter hadde mange spørsmål de ønsket å stille. foto: elisabeth c. wang
Publikum ved Skøyen/Smestad seniorsenter hadde mange spørsmål de ønsket å stille. foto: elisabeth c. wang

Fått meg noen overraskelser

Kroppsspråk og annet språk var temaet til Finn-Erik Vinje, og han startet det hele med å trekke en aldri så liten kongelig parallell.

SKØYEN: Et femtitalls pensjonister hadde møtt frem da språkprofessor Finn-Erik Vinje la turen innom Skøyen/Smestad seniorsenter.

Når man skal innta rollen som kronprinsesse, må man lære å oppføre seg som de kongelige. Mette Marit måtte lære seg å vinke kongelig ved å løfte håndflaten frem og bevege den forsiktig. Her er det snakk om svært begrensede bevegelser, sa Vinje.

Innlært/genetisk

Han stilte spørsmålet om hvor mye av kroppsspråk og adferd som er innlært, og hvor mye som er genetisk. Og et triks satt virkelig fart på publikum ved Skøyen/smestad seniorsenter.

Når dere krysser armene, legger dere da høyre arm over venstre eller venstre arm over høyre? Samme når dere skal ta på dere jakken eller frakken. Høyre arm eller ventre først? undrer Vinje, mens han forklarte at det er her snakk om betydelige forskjeller mellom kvinner og menn

Bordbanking

At kroppsspråk og ulike gester også varierer fra land til land gav Vinje et godt eksempel på.

For et halvt år siden skulle jeg forelese for en gruppe østerrikske studenter i Wien. Jeg var godt forberedt og følte da forelesningen var slutt at det ikke hadde gått så verst. Da la jeg plutselig merke til at studentene banket i bordene og lyden ble etter hvert sterk. Nå har jeg forstått at denne bankingen var et tegn på annerkjennelse og at det hele tydet på at studentene var fornøyde. Slike ting er interessante, sier han.

Moter

Tilvekst til kroppsspråket og ulike signaler som har kommet til gjennom årene satt Vinje fokus på. Det vekket lattermusklene i salen.

Bruken av visuelle anførselstegn la jeg først merke til på begynnelsen av 70-tallet. Det var det modellen Anette Stai som stod for da hun snakket om et oppdrag i Amerika hvor hennes mor hadde vært litt "nervøs". Slike ting sprer seg raskt, men jeg mener bestemt at man ikke ser menn over 55 som vifter med fire fingre i luften. Jeg synes det er tåpelig, men det er min subjektive menig om saken, smilte Vinje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere