RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fødte ombord i brannbåten: - Det ble ei jente

Ei lita jente ble født i brannbåten i Oslo fredag morgen. Her er båten på vei til kai etter den litt uvanlige starten på dagen.
Ei lita jente ble født i brannbåten i Oslo fredag morgen. Her er båten på vei til kai etter den litt uvanlige starten på dagen. Foto: Camilla Svendsen
Sist oppdatert:
Dramatisk tweet fra Brannvesenet endte godt.

OSLO: - Dette er brannbåtens førstefødte. Det ble en jente, skriver Brann- og redningsetaten på Twitter klokka 10 fredag formiddag. 

Den lille jenta hadde hastverk og ble født ombord i brannbåten.

- Fødselen var i gang da vi kom til kai til Oslo, og da kom det en jordmor ombord og tok seg av det siste, forteller vaktleder i Brann- og redningsetaten, Ronny Skaug.

- En spesiell dag på jobben
Ombord i båten satt Tron Toft og Gorm Laursen. De fikk en litt annerledes dag på jobb fredag.

- Vi fikk beskjed om å hente en pasient, men visste ikke hva det gjaldt. Da vi kom fram til Nesodden sto ambulansen klar med en fødende kvinne, forteller Laursen.

En paramedic fra ambulansen ble med ombord i båten, og de la ut på fjorden, retning Oslo. Midtveis ble det imidlertid virkelig hektisk, da de to erfarne brannmennene fikk beskjed om at fødselen var i gang.

- Midt ut på vannet, så kom fødselen ordentlig i gang. Da vi kom til kai i Oslo, så sto ambulansen klar, og en jordmor kom ombord i båten. Omtrent ett minutt senere så var jenta født, forteller Laursen.

Toft har vært fast ansatt på båten i fem år, mens Laursen har vært med i ett år. Før det var de begge to avløsere, så det er erfarne brannmenn på båt. 

- Men vi har aldri før opplevd en fødsel på båten, smiler de to.

Brannbåtens konstabler Gorm Laursen (t.v.) og Tron Toft fikk en fødende kvinne ombord fredag morgen. Bare minutter senere kunne de ønske ei lita jente velkommen til verden, ombord i båten.


Les også: Tyske antiislamister varsler demonstrasjon i Oslo

Erfaren fødselshjelper
Toft tok roret på båten da fødselen var i gang, mens Laursen ble stående nede i pasientstua, sammen med paramedic. Selv om det var båtens førstefødte, var kunne Laursen vise til bred erfaring også på dette feltet.

- Jeg har vært med på tre fødsler privat, så dette gikk helt fint. Og så hadde vi jo med oss paramedic og etterhvert jordmor, som tok seg av selve fødselen, sier han.

- Dette var jo litt spesielt, men vi gjør bare jobben vår så godt vi kan. Det er veldig hyggelig med en fødsel, og ikke bare skader og ulykker, sier Toft. 

Likevel vurderer ingen av de to å omskolere seg til jordmor etter fredagens fødsel.

- Men har dere noen navneforslag til den lille jenta?

Gorm Laursen og Tron Toft ble fødselshjelpere fredag morgen.

- Tja, vanligvis har båter kvinnenavn, men dessverre har ikke denne det. Hadde båten hatt det kunne hun jo blitt oppkalt etter båten, sier Toft.

- Denne båten heter Redningen, men i dag tror jeg vi kan kalle den for Fødselen i steden. Hadde det blitt en gutt, så kunne han jo fått navnet Gorm eller Tron, sier Laursen, som må melde pass på forslag til jentenavn.

- Brannbåtens førstefødte
Alt skal tilsynelatende stå bra til med mor og barn, som like etter fødselen ble kjørt til Ullevål sykehus.

- Ja, tilsynelatende gikk alt bra. Det er jo litt spesielt, det er vår førstefødte i båten, sier vaktleder hos Brann- og redningsetaten Ronny Skaug.

Les også: Dette er Oslos livreddere

Sjelden dramatisk
AMK-sentralen har taushetsplikt, og kan ikke si noe konkret om hvordan fødselen gikk underveis. Men forteller at det sjelden er snakk om dramatikk ved fødsler i Norge.

- Normalt er det ikke noe dramatikk rundt en fødsel, og om det er det, så vet vi jo ofte ikke det før i ettertid, sier Bent Lilleberg, operasjonsleder ved AMK.

Og til alt hell gikk det også bra denne gangen. Like etter klokka 10 kunne Brann- og redningsetaten dele den gledelige nyheten om at ei lita jente var født ombord i båten.

Les også: Politiet advarer mot falske hjemmehjelpere


Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere