Gå til sidens hovedinnhold

Feide inn over kulturminne

Noen steder var vindens ødeleggelser verre enn andre. Ved Nordre Skøyen hovedgård ble blant annet den gamle lindealleen ødelagt.

NORDRE SKØYEN: Oslo Byleksikon forteller at den kjente lindealleen ved Nordre Skøyen Hovedgård ble plantet av Jess Carlsen ca. år 1750. Noen mener den er ytterligere 100 år gammel. Men uansett alder - nå er den ødelagt. Trær ble revet opp med roten, tunge grener lå "strødd" utover, og taksten ble ødelagt på Friluftsetatens hus da et tre la seg over. Og hele innkjøringen mot gårdens hoveddør var dekket av kvister.

Sterk vind

– Det er snakk om svært store nedadgående vinder som har forårsaket skader som rotvelt og knekte tredeler som har blitt kastet med den kraftige vinden, sier Ida Madsen Hestman som er presseansvarlig i Friluftsetaten.

– Friluftsetaten vil starte et langsiktig opprydningsarbeid og har allerede avsperret alleen som nå er livsfarlig å oppholde seg i. Det viktigste er å få fjernet veltete trær som henger fast i andre trær, slik at disse blir fristilt før de blir ytterligere skadet og eventuelt kan brekke over ende.

I første omgang er det sikkerhet, opprydning og bevaring av skadde trær som må prioriteres. Videre har ikke Friluftsetaten de økonomiske midlene som trengs for å plante nye trær på området.

– Dette er trist og vondt å se, sier Tore Næss, faglig leder for bytrær i Friluftsetaten.

LES OGSÅ: NATUREN VISTE MUSKLER

Helt spesielt

– Jeg har aldri opplevd noe liknende i et parkanlegg i Oslo, føyer han til.

Det er om lag 15 trær som er gått tapt i alleen. Noen av dem ligger på bakken, noen er rotfelt, mens andre er knekt et stykke opp på stammen. En del trær ligger oppi andre trær. De har filtret seg sammen og står i spenn, oppsummerer Næss.

Han advarer nå folk mot å bevege seg i området. Det betegnes som livsfarlig.

– Folk som er nysgjerrig advares mot å komme inn i området. Vi har satt opp sperringer, men det viser seg at folk går gjennom disse, sier Næss.

Omfattende arbeid

Alleen er et yndet sted for bryllupsfotografering. Næss beskriver området som sterkt ødelagt.

– Alleen blir jo stående der, men mye av verdien med den er dessverre borte. Særlig fra sørøstsiden er det synlige hull i den. Vi må kalle dette for en naturkatastrofe, sier trespesialisten.

Foruten lindetrær er det mange andre trær som også er ødelagt av de sterke vindkastene. Næss anslår at totalt 30-40 trær er tapt.

Han tror det vil ta uker å få ryddet ferdig området. En liten glede kan Næss spore i det faktum at selve gården har kommet seg uskadd gjennom uværet.

– Tilsynelatende er hovedgården uskadd. Det er noe som er gått i stykker på vestsiden, men det er ubetydelige skader, forteller han.

LES OGSÅ: MANGE STRØMBRUDD

Statue

Utenfor hovedgården står en statue laget av kunstneren Astrid Noack og satt opp i 1972. Denne heter "Ung mand der planter et træ". Nå må både unge og eldre først i arbeid for å få ned og vekk det ødelagte før nytt kan plantes.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene