*Nettavisen* Nyheter.

Feil sikring av barn i bil er livsfarlig

Foreldre må følge med at barnet ikke vrir seg ut beltet eller plasserer det under armen hvis det sovner. Her er tipsene til hvprdan du skal sørge for at barna sitter sikkert i bilen. Foto: FOTO: Ram Gupta, Oslo universitetssykehus

Hvert år dør barn fordi barneseter og bilbelter brukes feil eller bagasjen ikke er sikret. Les hvordan rett sikring i bil redder liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marianne Skjerven Martinsen. Foto: Foto: Ram Gupta, Oslo universitetssykehus

OSLO: De aller, aller fleste skader på barn i bilulykker kan unngås hvis barneseter og bilbelter festes riktig og bagasjen er ordentlig sikret.Klar melding

Lege Marianne Skjerven-Martinsen forsker på ulykker med barn i bilen. Hennes melding til foreldre som skal på biltur i ferien er klar:

- Barn skal alltid sitte fastspent i eget sete med seler eller belte. Her skal foreldre aldri vike! formaner hun.

- Når foreldrene er konsekvente aksepterer barna at de alltid skal sitte sikret i bilen. Du kan aldri vite hva som vil skje, selv om det bare er snakk om en tur til nærbutikken. Foreldrene har ansvar for å lære barna at bil og sikring hører sammen.

Her gjøres det mye feil, i følge ulykkesforskeren. Det er nærmere halvparten av foreldrene som enten fester barna feil eller sikrer bagasjen for dårlig, og dermed utsetter barna for sikkerhetsrisiko.

På landsbasis dør hvert år omkring 15-20 barn i ulykker hvor de er passasjerer i bil.

Overraskende

Det trenger ikke være slik. Forskningen viser med overraskende tydelighet at statistikken kan forbedres kraftig hvis foreldre har de rette kunnskapene.

De siste tre år har nemlig ikke et eneste barn under 16 år i hele Sør-Øst Norge mistet livet som passasjer i bil.

Forklaringen kan ligge i det intense informasjonsarbeidet som Skjerven-Martinsen og hennes medarbeidere i samme periode har bidratt mye til i samarbeid med Utrykningspolitiet, Trygg Trafikk, Vegvesenet, NAF, helsestasjoner, utstyrsleverandører og andre instanser i alle disse fylkene.

Målet har vært å lære bort hvordan de kan gi gode råd til foreldre og til yrkesgrupper som møter på barn som passasjerer. Utallige foredrag har vært holdt.

I samarbeid med et velvillig UP har forskerne stoppet biler og undersøkt langt over 1000 barn og intervjuet bilførerne for å kartlegge kunnskapene om sikring av barn og løs bagasje. Samtidig benyttet de anledningen til å gi bilførerne gode råd med på veien.

Godt informasjonsarbeid

- Vi er sikre på at prosjektet vårt har bidratt til dette fantastiske resultatet. Det har vi oppnådd gjennom godt informasjonsarbeid direkte både mot involverte yrkesgrupper og mot bilførere og den omfattende kontakten vi har hatt med andre instanser som på grunn av oss har satt et økt fokus på dette, sier Skjerven-Martinsen.

Hvor kan foreldre gå for å få råd?

Mange land har egne stasjoner hvor du kan få opplæring i rett bruk av sikringsutstyr. Slike har vi ikke i Norge. Men foreldre kan få god hjelp hvor de kjøpte utstyret – selgerne har god kompetanse og de sendes på egne kurs i de produktene de selger. Folk kan også henvende seg til Trygg Trafikk.

Imidlertid kan det bli problemer når du kjøper utstyr på nett eller brukt fra andre foreldre. Opplæring følger ikke med på kjøpet, og faren for at du gjør feil er større.

SLIK SIKRER DU BARN I BIL

Barn under 135 centimeter:
Den generelle regelen sier at alle barn under 135 cm skal bruke sikringsutstyr som er tilpasset barnets alder og størrelse. I praksis betyr det opp til 9-årsalderen for de fleste. Det er ingen unntak fra regelen.

De aller minste
De skal ha egne babyseter som er bakovervendte. Opp til 9 kg er det påbudt å sitte bakovervendt. Etter babysetet er det vanlig å sitte bakovervendt i en barnestol med interne seler, som senere snus forover. Trygg Trafikk anbefaler å sitte bakovervendt til 4-års alder.

Barn i bilsete

Rett plassert i bakovervendt stol: Barn under 4 skal plasseres bakovervendt i eget babysete. Gutten på bildet: Sebastian S. Nordengen 2,5 år

Større barn
Rundt 4-årsalder bør barn bruke beltestol. Kravet gjelder til barna passerer 135 cm. Forskeren anbefaler beltestol, selv om pute også er tillatt. Det gir bedre støtte ved sidekollisjoner og en bedre sovestilling som vil være mye gunstigere hvis ulykken er ute.

Barn i bilsete

Rett festing av beltet. Merk at beltet er over skulder og over hofte, ikke mage. Skal plasseres i egen barnestol. Gutt: Emil Skjerven-Martinsen, 5,5 år

Barn mellom 135 og 150 centimeter:
For denne gruppen mener Skjerven-Martinsen barna bør bruke beltestol eller pute dersom setebeltet i bilen er montert slik at det er for høyt for barna. Regelverket sier at sikringsutstyr skal brukes for denne gruppen dersom det finnes i bilen.

Hensikten med beltestol eller pute er at barnet skal komme høyere opp. Det gjør det mulig å plassere beltet korrekt over skuldre og hofter.

Barn over 150 centimeter:
Disse skal alltid bruke bilbelte, akkurat som voksne.

Følg med!
Foreldre må uansett følge med på barna hele tiden, for plutselig kan de ha vrengt seg ut av selen av seg selv eller forandret stilling fordi de sovnet.

Riktig festing av belte:

  • Over skulderen, ikke under armen eller bak ryggen.
  • Over hofte, ikke over mage
  • Sjekk at beltet sitter stramt. Dette viktig å huske å åpne tykke boblejakker om vinteren slik at beltet kommer inntil kroppen.
  • Sjekk at beltet går riktig gjennom spenner og gjennomføringspunkter på barnesetet.


Sitte foran?
Barn bør sitte bak, det er sikrere. Hvis de likevel sitter foran, bør setet trekkes lengst mulig bakover slik at de kommer så langt unna airbagen som mulig hvis den utløses. Å sitte bakovervendt foran en aktiv airbag er svært farlig- og helt forbudt.

Slik sikrer du bagasjen:

  • Tunge ting nederst og innerst mot bakseteryggen.
  • De aller tyngste tingene bør sikres med en bagasjestropp.
  • Ikke stable høyere enn til nakkeputene.
  • Hvis du har stasjonsvogn som gjør det mulig, er det lurt å ha en grind eller netting mellom bagasjeområdet og kupeen.

Slik pakker du bilen

Slik pakker du bilen: Tunge ting nederst. Lette ting øverst. Hundeburet er boltet fast. Mannen: Ambulansefører og ulykkesgransker Trond Boye Hansen. Hunden heter Ekko. Ikke pakke høyere enn nakkestøttene. Netting eller grind mellom kupe og bagasjerom anbefales.


- Man bør ikke ha tyngre ting i kupeen uansett. En enkel regel er at hvis det er en ting du ikke vil ha i hodet fra 10 meters høyde, så må den sikres. Husk at absolutt alt i bilen kan flytte på seg, ikke minst hvis bilen går rundt, påminner Skjerven-Martinsen.

Mer om sikring av barn på Tryggtrafikk.no

Denne artikkelen er skrevet av Oslo Universitetssykehus og gjengitt med tillatelse på dittOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.