RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feilinformasjon om giftslamdeponiet, igjen

Både Oslo Havn og Naturvernforbundet med støtte fra SFT gjentar til kjedsommelighet at alt går etter planen og et deponi i sjøen er trygt. Det skal jo tildekkes.

Deponiet er ikke trygt. Det er åpent på 2 sider, og særlig mot nord i Bekkelagsbassenget er det helt åpent. Her skal det ved behov bygges kanter eller sjeteer som det også kalles for å holde på giftslammet. Disse skal bygges ved behov når slammengden når 4 meter, og skal lages av stein, sand og leire. Hvis det blir behov altså. De burde vært bygget først!

Aud Kvalbein som sitter i bystyret for KrF har satt seg inn i saken med stor respekt. Men også hun møter veggen når kommunale pamper ikke vil svare på konkrete spørsmål. Hun har med all grunn krav på svar, men Mudringskameratene dekker hverandre og tviholder på at vedtaket er lovlig.

Hun påpeker at informasjonen er feil. Alminnelige sunne og tenkende personer vil kunne tro at deponiet er trygt. I propagandaen fra Oslo Havn får man forståelsen av et rundt dypt "høl" uten oksygen(og derved liv) med høye vegger på alle sider. Ikke skulle det være liv der og heller ikke strømmer. Her skal giftslammet bli liggende til alle tider. "For det skal jo tildekkes."

På figuren her kan du selv se hvor fint Oslo Havn fremstiller deponiet. Legg merke til det lille deponiet med høye trygge vegger og et meget tykt tildekkingslag. Det ser ut som tildekkingen er ¼ del av giftslamdeponiets høyde eller tykkelse om du vil. Dette er feilinformasjon!

Virkeligheten er en annen. I minst 2 år til skal det pumpes ned et lag på 8-10 meter. Arealet et like stort som 13 fotballbaner. Over dette skal det strøes et lag på 30-40 centimeter sand. Sand og grus sier Havnedirektøren. Hun tror det skal gå an å stø et jevnt tynt sand og gruslag fra en slipplekter som ligger 50 meter over i vannoverflaten og få en evig sikker tildekking. Dette har aldri noen andre klart tidligere, men Oslo Havn skal få det til. Sier de selv. Rune Gerhardsen illustrerer dette med å si: Har du prøvet å tildekke et glass pils som du uheldigvis mister i vannet?

Jeg mener man har bevisst kalkulert med at vannet i slammet skal "forsvinne" i sjøen. Slammet inneholder minst 50-60 % vann. Da vi endelig traff miljøministeren, fikk hun se slammet for første gang. Hun hadde ikke en anelse på hva saken gjaldt. Hun beviste at hun ikke forsto problemet. Hun dummet seg rett ut. For hun kunne fortelle oss at "porevannet ble renset før det ble pumpet ned og resten skal tildekkes". Det dreier seg om ca. 650 000 kubikkmeter porevann. Dette er vann som presses ut av slammet når det synker sammen, sedimenterer.

Opplegget Ren Oslofjord er bygget på er at det er bedre å dumpe giftslammet så vi ikke ser det, enn at det ligger der cruisebåtene legger til. Propagandaen til Oslo Havn går ut på at det er trygt å bade. Giftslammet tilsettes ca. 4 tonn salt pr. lekterlass og synker derfor i første omgang. Slammet stiger bare til 30 meter. Ute av syne. Ute av sinn. Kvikksølv, bly, PCB og TBT synes jo ikke, og ingen tar umiddelbar skade av å bade. Men å tenke så kortsiktig har vi ikke lov til i våre dager. Jeg har en venn som er døende av kreft. Det er forferdelig hva vi nå opplever i Oslofjorden

Men ALLE miljøorganisasjonene er jo positive til prosjektet, sier du. Det er faktisk feil. Der er i dag bare Naturvernforbundet og deres underavdeling Natur og ungdom som er for prosjektet. Men selv i denne organisasjonen er det splid.

Naturvernforbundet er kjøpt og betalt av Miljøverndepartementet. De mottok i 2005 hele 5,2 millioner i driftsstøtte og mer enn 2,8 millioner i prosjektstøtte via Miljøverndepartementet. Naturvernforbundet har jo ingen argumenter lenger i debatten og har for lengst mistet enhver troverdighet. Men Oslo Havn og Miljøverndepartementet bruker alibiet for alt det er verdt.

Det er godt det er tak i Nesoddenfolket. De lar seg neppe dupere av pampene i Oslo kommune.

Saken er ikke over. Oslo Havn pumper for harde livet. Snart blir de tvunget til å deponere giftslammet på en forsvarlig måte.

Knut Chr. Hallan, bestefar

For Folkeaksjonen mot Giftdumping i Oslofjorden.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere