RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feilplasserte demente


Bent Erik Bakken mener det er et stort problem knyttet til feilklassifisering av sykehjemsbeboere. Arkivfoto
Bent Erik Bakken mener det er et stort problem knyttet til feilklassifisering av sykehjemsbeboere. Arkivfoto
Bent Erik Bakken (V) erfarer at beboerne kommer til sykehjem med feil diagnose. Det kan få store konsekvenser.

ULLERN: – Jeg er leder av tilsynsutvalgene ved Kajalund og Silurveien sykehjem. Gjennom en undersøkelse har vi erfart at altfor mange beboere som kommer til sykehjemmene er klassifisert av bydelene som somatiske, mens en betydelig andel har et annet hovedproblem. De er demente, sier medlem av bydelsutvalget (BU) i Bydel Ullern, Bent Erik Bakken (V).

Han vil ikke spekulere i om bydelene gjør dette for å spare penger.

– Men bydelene som betalere vil ha en tendens til å velge den billigste løsningen, i og med at en demensplass er vesentlig dyrere enn en somatisk plass, sier Bakken.

Les også: Tvunget til å legge ned avdeling på Kajalund

Mye ressurser

– Hovedproblemet er at sykehjemmene bruker mye ressurser på nye utredninger av beboerne og deretter forhandlinger med bydelene for å få reklassifisert beboerne.

– Jeg er klar over at situasjonen for en beboer som kommer på sykehjem kan endre seg relativt raskt med hensyn til demens, men dette er av et slikt omfang at det må tas tak i. Opptil en tredel av beboerne blir omklassifisert fra somatiske til demenspasienter i løpet av de første 12 månedene, sier Bakken.

En belastning

Dette skaper igjen nye problemer.

– Når så pasienten blir omklassifisert til dement, kan vedkommende være på et sykehjem uten et relevant tilbud eller må flytte til annen avdeling med forsterket plass. Det er alltid en belastning for disse beboerne å gjennomgå en ny flytteprosess. I torsdagens møte i BU kommer jeg med en interpellasjon til BU-leder om vår egen Bydel Ullern kan gjøre noe for å rette opp i forholdene, sier Bakken.

Les også:

Kommersielle sykehjem er tapere

Frykter dårligere eldretilbud

Sykehjemsetaten er lite troverdig

Krever bedre demensomsorg

Unge demente på besøk i rådhuset

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere