RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges idrettshøyskole feirer 40 år med brask og bram i dag.
Norges idrettshøyskole feirer 40 år med brask og bram i dag.

Feirer første 40 år

12. august 1968 gikk bokstavelig talt startskuddet for Norges idrettshøgskole med en startpistol.

KRINGSJÅ: Når Norges idrettshøgskole (NIH) på Kringsjå i høst feirer sine første 40 år, skjer det med brask og bram.

Historisk fagdag

21. august kombineres studiestart og immatrikulering med en jubileumsfest der både taler og musikk står på programmet. Deretter, den 23. september, blir det en åpen fagdag som vil gi tilbakeblikk og presentere noe av høgskolens forskning anno 2008.

Åpnet med skyting

Norges idrettshøgskole ble etablert 1. juli 1968, og 12. august samme år markerte daværende statsminister, Per Borten, høgskolens offisielle åpning med å avfyre en startpistol.

Fra våpen til høgskole

Før 1855 ble lærere i kroppsøving utdannet ved utenlandske institusjoner. I 1855 startet en militær instruktørskole som etter hvert fikk navnet Instruksjonsskolen for gymnastikk og våpenbruk.

Fra 1870 ble den Gymnastiske Centralskole for legemsøvelse og våpenbruk opprettet, med det formålet å utdanne lærere til skolen, forsvaret og idretten. Fra 1915 ble navnet på skolen endret til Statens Gymnastikkskole. Da NIH ble opprettet i 1968, ble Statens Gymnastikkskole nedlagt.

I 1973 ble det første vitnemålet for fullført hovedfag delt ut. I 1990 ble den første dr. scient uteksaminert. I dag har høgskolen cirka 1500 studenter fordelt på bachelor, master, doktorgrad og deltidsstudier.

Kilde: www.nih.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere