RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FELLESSKAP: Eldre og yngre engasjerer seg i Ris kirke. Fra venstre: Merete Hoff, Kaja Norbye, Stig Utnem, Marte Fredriksen, Elsa Kleppe, Terje Baugerød, Madeleine Angell-Hansen og Erik Hoff. Foto: Johanne Hovland
FELLESSKAP: Eldre og yngre engasjerer seg i Ris kirke. Fra venstre: Merete Hoff, Kaja Norbye, Stig Utnem, Marte Fredriksen, Elsa Kleppe, Terje Baugerød, Madeleine Angell-Hansen og Erik Hoff. Foto: Johanne Hovland

Feiret Grunnloven med ris og ros

– Norsk kirke har hatt en betydelig rolle som samfunnsbygger, sier biskop emeritus Finn Wagle. I Ris kirke søndag tok han blant annet et oppgjør med Grunnlovens fremmedfiendtlige elementer.

RIS: Oslo-borgere i alle aldre tok turen da Ris kirke markerte grunnlovsjubileet søndag. For en nærmest fullsatt kirke sørget biskop, sokneprest og konfirmanter for at 200-årsmarkeringen av Norges grunnlov kom på definitiv dagsorden.

– Krevende jubileum

Biskop emeritus Finn Wagle, som holdt gjestepreken på festgudstjenesten.

Han la ikke skjul på hva vi må rette kritisk søkelys på i dette jubileumåret.

– Ikke alle sider av grunnloven er like positive, noe som gjør dette til et krevende jubileum. Vi fikk Europas frieste konstitusjon, men også den mest jødefiendtlige, sier Wagle, og trakk linjen videre til dagens integreringsdebatt.

– Noen har mindre toleranse for nye landsmenn, og tror vi må skjule vår egen kulturarv i møte med forskjellene. Det er totalt misforstått. De som er usikker på egen identitet har lite å tilføye andre, slo biskopen fast.

– Levende fellesskap

Samtidig hadde jubileet på søndag mer for seg enn forkynning. For anledningen gjestet nemlig den kjente forfatteren Edvard Hoem menigheten, som under gudstjenesten leste fra sin spesialskrevne prolog til grunnlovsjubileet.

Kombinert med vakker korsang fra Oslo kammerkor med dirigent Håkon Nystedt og kantor Terje Baugerød, fikk publikum i Ris kirke servert et rikt program

– I denne kirken er det lett å få ting til å skje. Vi er mange som drar lasset, og som sammen bidrar til et levende felleskap. Ris kirke har etterhvert blitt et naturlig samlingspunkt i bydelen, sier Andreas Seierstad, leder i menighetsrådet.

– Ris er en menighet der alle kan delta, og et viktig møtepunkt i bydelen, sier han.

170 konfirmanter

Han er sikker på at kirkens mangfoldige tilbud til barn og unge bidrar til det.

– I år har vi 170 konfirmanter. Vi har vært nødt til å si nei til flere. Det er hyggelig å se at kirken vår er så populær, avslutter Seierstad til dittOslo og Akersposten.
 

LES OGSÅ:

Flest kristne i Oslo vest

450 flyktninger til Oslo
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere