RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feiret treet på Blindern


Det var god stemning i det fine været på Blindern lørdag.
Det var god stemning i det fine været på Blindern lørdag. Foto: Foto: Eirik Heitmann Rasch
Trepleie, hurtigklatring, arbeidsklatring. Lørdag var det Treets dag!

BLINDERN: Dagen ble feiret på Blindern, og toppet med Norgesmesterskap i treklatring, arrangert av Norsk Trepleieforum. Parksjefen ved Universitetet i Oslo (UiO), Jorun Hovind, kan røpe at det ligger mye arbeid bak arrangementet. 

- NM finner sted hvert år, og er omtrent annet hvert år i Oslo og resten andre steder. UiO er 200 år i år, så vi måtte lage litt blest rundt det. Derfor ble det lagt her. Planleggingen startet allerede for to og et halvt år siden, røper Hovind. 

- Viktig å ta være på trærne

Trine Lilletvedt i A B Trekirurgi Glen Read, koste seg derimot på bakken i solskinnet. Hun forteller hvorfor det bør fokuseres mer på akkurat trær. 

- De store og gamle trærne er det viktig å ta vare på fordi de har en historie og en tyngde, i tillegg til en proposisjon til bygg. Det er også viktig å ta vare på nyplantede trær, og gi det et utgangspunkt til å bli et ordentlig tre. På den måten blir det ikke dårlig og må tas ned senere, forklarer hun. 

Mange briter

Mange briter var representert lørdag, noen gjesteklatrere og andre med lov til å delta i NM. Hun forteller at trekulturen over Nordsjøen er god. 

- I England har de egne «tree officers». Du kan ikke felle et tre som har en viss dimensjon uten godkjennelse. Og da blir du som regel pålagt å plante et erstatningstre. 

Hun benytter også anledningen til å sende et lite stikk til de som ukritisk hugger ned trær. 

- Det er ikke enten tre eller ikke tre. Det går an å kutte litt på greinene, og ikke nødvendigvis ta hele treet om det ikke er slik man ønsker, avslutter Lilletvedt. 

Per Stjernberg vant for øvrig NM foran Olve Lundetræ og Ian Hollows. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere