RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Foto: Tore Sandberg

Feite forsetter

Eller er det egentlig det feite som fortsetter?

Etter jule- og nyttårsfeiringens utskeielser er januar ofte en måteholden måned med forsetter om både hvite og magre uker.

Frisk vin

Til ukas rett skal vi imidlertid ha hvitt forstått som hvit vin. Og magert blir det nok ikke, selv om det er fisk på menyen.

Vi får fet laks i skjønn harmoni med purre og en relativt rik saus. Det fordrer en frisk vin med en viss alkohol og fedme for å matche fettet, samt en sødmefull karakter for å møte den sødmefulle kremsausen.

Når retter blir så rike som denne, er det også verdt å finne en vin som har samme grad av konsentrasjon – så den ikke detter gjennom.

Sausen avgjør

Sauvignon Blanc er en drue som smaker veldig godt til denne typen retter, i hvert fall når det tilføres mye urter. Men viner av denne druen kan fort bli for magre om du lager sausen fet og rik.

Toner du imidlertid sausen litt ned, er dette en veldig interessant og frisk vei å gå. Det er da duket for mang en Sancerre, Puilly-Fumé eller annen frisk, mineralsk stil av druen. Eksempelvis 30050 Sancerre 2009, B Reverdy, Loire, Frankrike. Kr 169,90 (Basisutvalg).

Litt mer aromatiske og fruktige er de newzealandske utgavene, om du foretrekker den retningen.

Påkostet

Riesling er en annen drue som stortrives med laksen her, men som også vil slite litt med den rikeste utgaven av kremsaus.

En løsning er å gå for relativt store og påkostede Riesling-viner. Men er retten litt lettere utført, er den friske og fruktige 46099 Riesling 2009, Loimer, Kamptal, Østerrike. Kr 159,- (BU) et veldig godt alternativ.

Med sine beskjedne 12 % alkohol, kombinert med forfriskende syre og litt restsukker, tilfører denne vinen munnhulen den ønskede forfriskende effekten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere