Gå til sidens hovedinnhold

Felles kamp mot taggerne

Når ekspertisen på kamp mot taggerne sier at det er korte veier fra bruken av sprayboks til å komme i kriminelle miljøer, er det all grunn til å kaste seg inn i kampen

Kampen mot taggerne har pågått lenge, og det er mange som har arbeidet med saken. Politiet er sterkt inne i bildet, lokale grupper har hatt prosjekter og i år er Nordstrand bydel pekt ut som satsings-område av Oslo kommune. Dermed skulle man tro at et solid team er inne i kampen, men det viser seg stadig at siste slag ikke har stått.

Lokalt fikk vi forhåpentligvis en sterk stopper i og med en av de virkelig stor-taggerne ble tatt, og han har innrømmet at han har vært meget aktiv. En runde i Nordstrand-området viser at han går igjen mange steder. Men det er også mange andre i aksjon, og så langt vi har forstått taggernes tankegang, er det om å gjøre å markere seg, og det kan det tenkes de er ekstra ivrige på å gjøre når en av "storfuglene" er tatt.

Derfor oppfordrer både politiet og antitaggekampanjen om et felles løft. Politiet vil bokstavelig talt ha foreldre inn på gutterommet. Det er ikke vanskelig å oppdage om poden driver aktivt som tagger. Spraylakken har en egen evne til å sette seg både på klær, i sekker og på huden. Lukter gjør den også. Og om det ligger tagge-tegninger i stedet for bøker på leksepulten, er det klare tegn på hva junior driver med.

Politiet roper varsku i flere retninger. For det er ikke bare selve taggingen de vil ha en stopp på. Denne fritidssysselen har nemlig i mange tilfeller en viss tilknytting til både det kriminelle miljø og narkotika. Et signal som bør mane til ettertanke.

Den andre aktøren som er tungt inne i kampen mot tagging, er den kommunale Stopp Tagging Ordningen. Den tar seg først og fremst av kommunale bygg, men har også tilbud til private og forretninger/bygg. Men responsen er svært dårlig. Det har til nå bare kommet henvendelser fra åtte interesserte i Nordstrand bydel.

Erfaringer viser at en stadig kamp mot og jakt på taggere gir resultater. Har tagging blitt fjernet fra et sted 6, 7, 8 ganger, vil kampen i mange tilfeller være vunnet. Og jo raskere rengjøring blir foretatt, jo større er sjansen for å vinne.

Uansett - de aller fleste av oss har negative signaler knyttet til tagging, og vi ser helst å bli kvitt denne form for dekorering. Om det er en form for å vise og markere seg, må vi anbefale andre former. Og når ekspertisen på kamp mot taggerne sier at det er korte veier fra bruken av sprayboks til å komme i kriminelle miljøer, er det all grunn til å kaste seg inn i kampen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus