RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det var konkurranse om hvem som lagde det beste hennadesignet, men de var enige om at alle var like flinke. Alle foto: Privat
Det var konkurranse om hvem som lagde det beste hennadesignet, men de var enige om at alle var like flinke. Alle foto: Privat

Feminin Eid-feiring

Kvinner og barn feiret Chaand Raat på Mortensrud sist søndag.

MORTENSRUD: Chaand Raat er en muslimsk feiring av den kommende Eid, som er i overmorgen, fredag den 27. november. Ordet Chaand Raat betyr også natt med fullmåne.

– Vanligvis feires Chaand Raat i forbindelse med andre Eid hvor ny månefase er essensiell for å avgjøre om det blir Eid dagen etter, men av praktiske grunner feiret vi den sist søndag. Dessuten feires denne Eid, Ul Adha, den tiende dagen etter ny måne, forteller Nargis Jan som var med på feiringen søndag.

Feiring for kvinner

– Denne kvelden samles vi kvinner ferdigpyntet. Vi fester, spiser god mat og skravler sammen. Det er verdt å merke seg at Chaand Raat, uansett hvor i verden den feires, er forbeholdt kvinner og jenter. Høydepunktet på festen er beste design av hennamaling, forteller Nargis Jan.

SE BILDESERIE! Chaand Raat i bilder

Ofte er det også sang og musikk ved slike anledninger. Feiringen på Mortensrud foregikk på Søndre Nordstrand muslimske senter, ved Lofsrud skole. Over 120 personer var samlet.

– Det kom flere etter hvert også, så da mistet vi tellingen, ler Nargis.

Også noen gutter kom etter hvert, men egentlig er dette en skikkelig jentekveld. Chaand Raat feires over hele kloden.

– I andre muslimske land er det store feiringer. Kvinner skal samles, ta manikyr og pedikyr og slike ting. Litt som spa, sier hun og legger til at det ikke er en tilsvarende feiring for menn.

– Men de kan få kjøre kvinnene til festen. Det er fint med en dag bare for damene, ler hun. Mat er også en viktig del av feiringen.

– Mye mat og god mat. Og så var det veldig god stemning, både store og små koste seg, sier hun.

Andre arrangementer

– Vi har dette lille sosiale pusterommet i tilværelsen for damene på Mortensrud, hvor vi kan samles og ha det gøy sammen. Det arrangeres veldig ofte viktige arrangementer som er nødvendig for kvinner med minoritetsbakgrunn i dette lokalet. Sist hadde vi et seminar om astma og allergi, forteller hun og legger til:

– Vi har en lang liste over ønsker om informative arrangementer. Vi inviterer alle som kan bidra med helserelatert og samfunnsnyttig informasjon. Moskeen på Mortensrud er et viktig arena i denne sammenheng og absolutt ALLE er velkomne, poengterer hun.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere