*Nettavisen* Nyheter.

Femteklassinger som digger matte

BEST I BYN! Hele femteklassetrinnet feiret gode prøveresultater, her i skolegården etter kakespising. Foto: Privat

– Disse prøvene gir oss viktig informasjon om at vi er på riktig vei, sier en strålende fornøyd Smestad-rektor Yngvil Hestenes.

Klikk på bildet for å forstørre.

De tre 10-åringene (fra v.) Aleksander Aagesen, Olivia Thrane-Steen og Agnes Ribe grugledet seg litt til nasjonale prøver, men resultatene viste at Smestad-elevene hevdet seg svært godt, spesielt i matematikk. Foto: Fredrik Eckhoff

SMESTAD: Da resultatene for de nasjonale prøvene i matematikk for femte klasse ble klare ved juletider, viste de at Smestad-elevene er blant landets aller skarpeste. Med snittkarakteren 2,7 er de på delt førsteplass i Oslo, sammen med Trasop og Grorud. Kun tre skoler var bedre på landsbasis.

Øver på teknikken

Resultatene viser at hele 73 prosent av Smestads femteklassinger er på det høyeste nivået i matematikk, mens kun 1,5 prosent er på nivå 1, det laveste.

Rektor Yngvil Hestenes er naturligvis storfornøyd med elevens innsats.

– Det er morsomt at alle elevene i hele landet har de samme prøvene. Jeg har inntrykk av at elevene syns at dette er morsomme prøver, sier hun.

– Øver dere mye på denne type prøver?

– De tidligere prøvene ligger jo på nett. Det som er viktig, er å trene på det tekniske, sier Hestenes. – Også er det viktig å øve på ikke å bli nervøs.

Grugleder seg

Femteklassingene Olivia Thrane-Steen, Agnes Ribe og Aleksander Aagesen, alle 10 år, syns det er artig med nasjonale prøver, men innrømmer at det gjerne kribler litt i magen på forhånd.

– Jeg gruet meg egentlig veldig, sier Olivia.

– Jeg grugledet meg, sier Aleksander.

– Og jeg syntes det var litt spennende, sier Agnes.

– Jeg syns det fleste oppgavene var ganske greie, mens andre var vanskelige, sier Agnes.

– Kan du vise oss en oppgave som var litt vrien?

– Ja, her, sier hun og leser: «Bård har plukket åtte liter tyttebær. Bærene skal fryses i bokser som rommer 0,4 liter. Hvor mange bokser trenger Bård?» Den måtte jeg tenke hardt på, smiler hun.

– Jeg fikk svaret til å bli 20 bokser, men den slet jeg lenge med. Først hoppet jeg over den, og så gikk jeg tilbake, sier Agnes.

Ingen tilfeldighet

Rektor forteller at de nasjonale prøvene viser at Smestad-elevene har vært gode lenge.

– Prøvene viser at vi er gode i alt, og vi har gjort det godt over flere år. Dette gjelder ikke bare ett enkelt kull, sier Hestenes. Resultatene i lesing og engelsk, med snittkarakterer på henholdsvis 2,5 og 2,6, viser at elevene ved skolen hevder seg godt også i de fagene.

– Hvorfor er dere så flinke her?

– Vi har en god rektor, som ansetter gode lærere! sier Olivia. – De tar seg god tid når de skal lære oss de vanskelige tingene.

Rektor smiler og går villig med på at lærerne ved skolen slett ikke er så verst.

– Joda, vi har gode lærere. Også har vi foreldre som følger opp, slik at vi har et godt samarbeid med hjemmene, sier hun. – Det er viktig at elevene får hjelp hjemme, og at de får arbeidsro.

Hun trekker også frem hvor heldige Smestad-elevene er som har et skikkelig Deichman-bibliotek på skolen.

– Biblioteket er vi veldig glade for, sier hun, og de tre elevene nikker.

En av de siste dagene før jul var det feiring med kake for alle femteklassingene. Vel fortjent når man er best i byen!

Annonsebilag