Gå til sidens hovedinnhold

Fengende foredrag om æresdrap

Ære og æresdrap var temaet på Bjerke biblioteks bokkafé sist lørdag. Et vanskelig tema som fenget mange.

Bjerke: Unni Wikan var hentet inn som foreleser til vårens "Vindu mot verden".
Med utdrag fra sin bok fra 2003, "For ærens skyld Fadime til ettertanke" belyste hun problemet fra sin synsvinkel.

Skam

Fadime var ei svensk jente med kurdisk bakgrunn. Familien hadde bodd i Sverige i 20 år, var oppegående og godt etablert.
Nitten år gammel ble hun oppdaget på gaten sammen med sin kjæreste.
Den ytterste skam for familien. Jenter skal ikke ha kjærester. For guttene er det greit, forteller en engasjert, Unni Wikan.
Etter episoden ble Fadime truet på livet. Hun gikk til politiet for å søke beskyttelse, men ble ikke trodd.

Alene

Om ingen andre støttet henne, tok Fadime drapstruslene alvorlig og stevnet familien for retten.
- Skammen ble da enda større for familien, nå da dette ble kjent. En måned etter rettsaken dødekjæresten i en trafikkulykke. Samme dag som de to skulle flytte sammen. Fadime sto da på bar bakke, sier Unni Wikan.

Eksil

Fadimes familie hadde tre valg for å rette opp det som hadde skjedd.
- De kunne gifte henne bort, sende henne i eksil eller ta livet av henne. Familien valgte å sende henne bort med beskjed om at hun skulle få leve bare hun holdt seg borte fra Uppsala, forteller Unni Wikan.
Fadime ville studere og bodde så i Østersund. Hun savnet sin familie og fikk kontakt med sin mor og sin ene søster. De besøkte hverandre i all hemmelighet.
Ble oppdaget. Mennene ble rasende og så på dette som et opprør.
Kvelden 2.januar 2002, i søsterens leilighet i Uppsala, skjøt faren henne. Foran øynene på to søstrer og moren som forsøkte å kaste seg imellom.

Forståelse

Æresdrap handler ikke bare om ren ondskap.
Det er viktig forstå også gjerningsmennene. Fadime selv hadde vært så veldig tydelig på at hun ville at vi skulle forstå foreldrene. Hun prøvde å skape forståelse for sin far og bror. Det var jo egentlig broren som skulle ta livet av henne, forteller Unni Wikan, før hun avslutter.
Fadime hadde blitt rikskjendis i Sverige for å sette søkelys på æreskodeksen blant enkelte innvandrergrupper. Hun hadde levd flere år i stadig frykt med gjentatte drapstrusler. Hennes "forbrytelse" var at hun hadde skaffet seg svensk kjæreste, og ikke minst at hun hadde stått offentlig frem med både ham og anklager mot familien.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar