RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengsel for å bruke travellers


Politioverbetjent ved Majorstua politistasjon, Dagfinn Kaldal, varsler storoffensiv mot travellers over hele Oslo.
Politioverbetjent ved Majorstua politistasjon, Dagfinn Kaldal, varsler storoffensiv mot travellers over hele Oslo. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN
Politiet advarer sterkt mot å bruke travellers eller andre til svart arbeid. Bestiller risikerer fengselsstraff.

OSLO: Det er igjen sesong for såkalte travellers, irske og britiske bakmenn som utfører asfalt- og steinlegging samt annet svart arbeid.

Del på Facebook

– Vi har fokus på å stoppe disse over hele Oslo. Travellers utfører ulovlig arbeid hos privatpersoner. Det er ikke bare de som utfører arbeidet som risikerer straffeforfølgelse. Nytt av året er at en høyesterettsdom fra april i fjor som slår fast at betaling for svart arbeid kan føre til ubetinget fengsel samt inndraging til fordel for statskassen, sier politioverbetjent ved Majorstua politistasjon, Dagfinn Kaldal.

Ulovlig uansett

En mann betalte for utføring av svart arbeid. Han ble dømt til 21 dagers fengsel og 80 000 kroner i inndraging til fordel for statskassen på grunn av manglende innbetaling av moms. Høyesterett la vekt på den allmennpreventive effekten i sin begrunnelse for den strenge straffen.

– Folk skal vite at svart arbeid er ulovlig uansett. Travellers har gjennom flere år operert i Oslo vest. Vi fikk tatt ondet ved roten i 2010, men vet at de har flyttet seg til andre deler av byen. Nå vil vi ha de ut av hele Oslo. Da må vi også ha hjelp fra publikum. Ofte luker de ut sine ofre, hvor de blant annet henvender seg til eldre mennesker som har behov for hjelp, sier Kaldal.

Tilsynelatende i orden

– De er veldig godt organisert. Flere kjører rundt med biler med gult lys på taket og striper som veivesenet på siden. Når de kommer på døren er det ofte en sympatisk og høflig mann som tilbyr hjelp. Mange har tilsynelatende papirer i orden med registrering i Brønnøysund. Du blir likevel lurt. Disse såkalte selskapene er ikke registrert med ansatte. Det er bare for å skape et seriøst inntrykk. Dette har vi avslørt mange ganger. sier Kaldal.

Situasjonen blir truende

Politiet opplyser om at irske og engelske bakmenn rekrutterer ukvalifiserte arbeidere, ofte blant arbeidsløse menn fra Øst-Europa.

– En annen side ved dette er at arbeidene som gjøres er av slett kvalitet, utført av folk som ikke har faglig bakgrunn. Ofte blir heller ikke arbeidet fullført. Uansett kvaliteten på arbeidet vil mange oppleve situasjonen som truende når den «sympatiske» mannen for eksempel vil ha mer penger enn avtalt av ulike årsaker eller vil ha oppgjør før arbeidet er utført. Det dreier seg alltid om kontanter. Blir politiet koblet inn, varsler vi også skattemyndighetene, da det i tillegg til svart arbeid vil være snakk om at det ikke er innbetalt moms på arbeidet.

Avvis med en gang

Noen av disse «selskapene» legger flyers i postkassene når de er i et område.

– For all del ikke ring. Meld heller fra til politiet, så vi kan få registrert hvem som står bak. Kommer de på døren må man bestemt avvise dem med en gang. Ikke gå i dialog med travellers. Du trenger ikke engang si ja, før du er fanget i nettet. Er du en nabo som blir oppmerksom på at travellers for eksempel prøver å presse seg på hos eldre, så hjelper du både dem og oss ved å varsle politiet. Tips gjør at vi kan stoppe dette så tidlig som mulig. I tillegg følger det mye vinningskriminalitet med disse folkene. Dette er multikriminelle, som ikke skyr noen midler, sier Kaldal.

I flere tilfeller begår de samme folkene miljøkriminalitet, ved blant annet å dumpe gammel asfalt rett ut i naturen.

Nektet adgang

Tidligere har travellers brukt de store campingplassene i Oslo som base for sin virksomhet.

– De seriøse campingplassene som Bogstad og Ekeberg nekter dem nå adgang. De må finne seg andre steder. Vi har hittil i år jaget en gruppe som forsøkte å etablere seg i Sørkedalen. Trykket skal holdes oppe i hele Oslo. De skal ikke få anledning til å etablere seg i noen deler av byen. Nå skal dette tas ved roten, sier Kaldal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere