*Nettavisen* Nyheter.

Fengsel for bildrap på E6

OMKOM: Mannen som kjørte VW Transporteren som ble truffet av lastebilen omkom momentant. Den 51 år gamle svenske mannen som kjørte lastebilen er nå dømt for uaktsomt bildrap og uaktsom kjøring. Foto: FOTO: GUNNAR PEDERSEN

Noen sekunders uoppmerksomhet førte 5. juni 2010 til at en mann omkom på E6 ved Abildsø.

Klikk på bildet for å forstørre.

FEILPLASSERT?: Lastebilen traff dette autovernet og ble kastet over i motsatt kjørefelt. I september 2011 skjedde en liknende ulykke på samme sted. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

OSLO TINGRETT/ABILDSØ: En 51 år gammel svensk lastebilsjåfør var tiltalt for uaktsomt bildrap og uaktsom kjøring etter ulykken og møtte i forrige uke i Oslo tingrett. Her nektet han straffskyld for bildrap, men erkjente uaktsom kjøring.


51-åringen har vært lastebilsjåfør siden 1978 og hadde sommerjobb for Ringnes da ulykken skjedde i nordgående felt på E6 rett etter avkjøringen til Lambertseter.

Omkom momentant

Tingretten konkluderer med at 51-åringen kjørte utenfor veiens kantlinje, og at lastebilens høyre fronthjul traff autovernet. Dette medførte at lastebilen endret retning og ble kastet i bue over begge kjørefeltene i nordgående retning.

Deretter gikk lastebilen over midtdeleren og traff en VW Caddy i sørgående retning. Etter dette knuste lastebilen en VW Transporter. Transporteren traff, som følge av sammenstøtet, bakre del av en Audi stasjonsvogn med tre personer.

Føreren av Transporteren omkom momentant i ulykken, de øvrige fem personene som var involvert i ulykken fikk kun mindre skader.

Feilplassert autovern?

Tiltalte forklarte i retten at han ikke vet hva som er årsaken til ulykken og at det skjedde så fort at han ikke rakk å bremse eller styre unna.

Mannens forsvarer argumenterte for at autovernets utforming kan ha spilt inn på omfanget ulykken fikk. Tingretten ser heller ikke bort fra dette, men mener det ikke har noe å si i forhold til sjåførens aktsomhet på ulykkestidspunktet.

Autovernet ble satt opp i 2008 som et sikkerhetstiltak i forhold til mastene for den automatiske bomringen.

Den 19. september i fjor kolliderte en annen lastebil med det samme autovernet og havnet over i motsatt kjørefelt, denne gangen uten skader.

Fengsel og erstatning

Tingretten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at 51-åringen handlet grovt uaktsom og at den manglende aktsomheten er et markert avvik fra forsvarlig adferd i trafikken.

I tråd med aktors påstand ble 51-åringen dømt til 60 dagers fengsel for bildrap og grov uaktsom kjøring. Har mister også førerkortet i tre år og må gjennomføre fullstendig ny førerprøve.

51-åringen må betale 11.200 kroner i erstatning og 400.000 i oppreisning til de etterlatte, samt 8.000 kroner i saksomkostninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.