RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PROFF: Kari Schibevaag er en av verdens beste kitere. Her trener hun på ett av sine favorittsteder, Cumbuco i Brasil. (Foto: Marius Arnesen)
PROFF: Kari Schibevaag er en av verdens beste kitere. Her trener hun på ett av sine favorittsteder, Cumbuco i Brasil. (Foto: Marius Arnesen)

Ferie med vann og vind

Kiterne lar vindforholdene styre ferieåret.

Vindforholdene langs verdens strender endrer seg i takt med årstidene. I samme takt forflytter kiterne seg over kontinentene.

– Det er første gang jeg er her i Tarifa, men jeg kommer definitivt tilbake!

Det sier en andpusten William Rucquois, etter å ha latt vind og seil hjelpe seg inn i meterhøye hopp ved sørspissen av Spania.

– Området rundt Barcelona er også veldig bra. Og hele portugalkysten er fantastisk, mener franskmannen.

Sommeren er tiden for bølgene langs Europas strender.

– Nesten ingen destinasjoner har vind hele året. Og selv om enkelte steder gir mulighet for kiting året rundt, vil de alltid ha en høy- og en lavsesong, forklarer redaktør i Fri Flyt og en av Norges beste kitere, Christian Nerdrum.

Kiteåret

Nerdrum mener det ideelle kiteåret starter i Sør-Afrika.

– I januar/februar begynner det å bli bra i Sør-Afrika. Det blåser kraftig der, så du bør like mye vind. Cape Town kan dessuten by på det beste storbyalternativet, for dem som både vil bo urbant og ha kitemuligheter i nærheten, sier han.

Deretter forflytter kiterne seg gjerne til Den dominikanske republikk i Karibia.

– Der finner du varmt vann, paradisiske strender, bra fester og ikke minst bra kiting, ramser Nerdrum
opp.

Også han velger seg Europa om sommeren.

– I Europa synes jeg Portugal og Danmark har optimale forhold. Er du nybegynner, har det norske firmaet Lapoint en kitecamp i Esposende i Portugal, tipser han.

– Sverige og England bør også nevnes, i tillegg til Polen som nok er et uoppdaget kitested for mange nordmenn.

Her hjemme er den beste kitetiden utenom badesesongen.

– Vinden i Norge er best på våren og høsten. I juli og august er den i roligste laget.

– Sletterøyene er en av Østlandets mest vindsikre kitesteder, og her er det kurs hele sommeren gjennom. Jæren kan også by på bra med bølger og vind om sommeren, sier Nerdrum.

Varmt høstvær

På høsten reiser proffkiterne igjen til mer eksotiske strøk.

– Fra oktober til desember er Brasil stedet for proffene. Fortaleza, for eksempel, er et av de mest vindsikre kitestedene i verden. De fleste reiser dit for å kite på flatt vann i laguner. Mange reiser også til Egypt på høsten. Her kan du for eksempel dra ut med båt og finne uberørte øyer og bra forhold, forteller han.

Deretter reiser mange videre til Karibia.

– Blant annet er flattvannsparadiset Coche populært. Australia er også en destinasjon som bør nevnes, selv om det er en lang reise. Cape Hatteras i USA er bra, det samme er Texas. I Canada finner en også mye fett, påpeker kiteren.

Feriemulighetene er altså mange. Men ikke uendelige – enkelte steder er kiting forbudt eller henvist til avgrensede områder. Perfekte forhold uten en kite i sikte kan være et dårlig tegn.

For mye vind kan også gi kiterne en ufrivillig hviledag. Blant annet i Tarifa, som ligger værhardt til helt på sørspissen av Europa. Men William Rucquois lar seg ikke skremme av at det hviner litt rundt ørene.

– Mye vind er aldri noe problem for meg, sier han og klapper seg på magen.

– Jeg veier over hundre kilo.

Favorittspotter

Kari Schibevaag konkurrerer i verdenscupen, og er kiter på heltid. Hun reiser året rundt til ulike destinasjoner for å kite på både vann og snø. Her er hennes favoritter:

* Sardinia, Italia: – Jeg har vært i Sardinia en periode nå, og tror det er blitt mitt nye favorittsted. Her finner du både flatt vann og bra bølger. I tillegg er det enkelt og billig å komme seg dit med fly fra Norge. Vil du reise videre til Sicilia, er det også et bra kitested.

* Tarifa, Spania: – Tarifa er utrolig bra på gode dager. Jeg har vært der i hele vinter. Dessverre er det også dager hvor vinden er for sterk for kiting.

* Brasil: – Brasil har vind hele vinteren, og er et fint avbrekk fra den norske vinterkulda.

* Hellas: – Hellas med sine mange øyer har bra forhold, og et fint sted å reise på sommeren.

* Portugal: – Portugal har en lang kyst, med mange bra spotter for kiting.

* Stavanger: – Jeg må jo reklamere litt for stedet jeg kommer fra også, og stavangerområdet har mange fine strender å kite ved.

Kitesurfing

Kitesurfing eller kiteboarding er en ganske ny sport hvor man står på et spesiallaget surfebrett og blir trukket av en drage. Kiting utføres vanligvis langs kysten, men kan også gjøres på store innsjøer. Fordi kiting forutsetter gode vindforhold, oppsøker gjerne kitere de samme destinasjonene.
Les mer:
www.kiteforum.no: Forum for kitere med informasjon om alt fra utstyr til værforhold.
www.kite.no: Tilbyr kitekurs i Norge, og har også mye annen nyttig kiteinfo på siden.
www.kitekurs.no: Oversikt over kitekurs.
www.kitesurfatlas.com: Kart over populære surfe- og kitespotter.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere