*Nettavisen* Nyheter.

Ferie-røtter

Suchi Ahuja (16) er oppvokst på Bjerke, men bodde to år i India før Oslo kalte henne tilbake. I vinterferien var hun tilbake for første gang siden hun flyttet hjem, og 16-åringen er sikker i sitt valg.

Bjerke: Jeg vil nok aldri bo der fast igjen, men vil gjerne dra tilbake på ferie så ofte som mulig. Jeg hadde det kjempebra nå i juleferien, sier Suchi, og legger til:
Det er jo godt å besøke røttene sine.

Annerledes ferie

Selv om mange ungdommer har vært ute og reist i juleferien, er det nok de færreste som har bearbeidet så mange minner som Suchi.
Da Suchi gitt i femte klasse på Linderud skole, ble det bestemt at hun skulle flytte tilbake til foreldrenes hjemland, India med sin mor og to søstre.
Etter å ha fullført sjette klasse på den internasjonale skolen, bar det avgårde til delstaten Gurgaom utenfor Dehli.
Suchi bodde i India i to år, og da hun satte seg på flyet 13. desember, var det også blitt to år siden hun hadde vært tilbake. Hun har mange gode minner fra tiden sin der, og moren og hennes to søstre bor fortsatt igjen i landet.
Det var bare skolen jeg ikke likte. Det var utrolig store kontraster mellom det norske skolesystemet og det indiske. I India kan man for eksempel ikke kalle lærerne ved fornavn, man må også bruke uniform. De legger utrolig mye vekt på disiplin, det er litt sånn som "Internatet" på tv, ler Suchi.
Med et beintøft akademisk press, ble det lite tid til venner og fritidssysler.
Mamma synes jo det var trist at jeg mistrivdes slik på skolen, så da fikk jeg lov til å flytte hjem til pappa på Bjerke, sier Suchi.

Reunion

Det var ikke bare Suchi og hennes familie som hadde en liten reunion over nyttår. Med på turen var Suchis eldstesøster Lisas bestevenninne fra Bjerke, Fanta.
- Hun og Lisa har planlagt denne turen kjempelenge, men så har det aldri blitt noe av. Heldigvis fikk de det til denne gangen, forteller Suchi.
Det var Fantas første tur til India, og kontrastene Suchi hadde lagt merke til da hun bodde der, var også tydelige i Fantas førsteinntrykk.
Da vi kjørte fra flyplassen til huset vårt var det jo helt kaos på veiene, og Fanta sa "Eh, er ikke dette litt farlig a?" Det er liksom ingen regler og biler kjører overalt. Men det er jo bare India, sier Suchi fornøyd.

Skuespilleraspirasjoner

Nå går Suchi i første klasse på Hartvig Nissens dramalinje i sentrum. Hennes store drøm er å bli skuespiller på heltid, og hun kan takke India for inspirasjonen.
- Jeg begynte å bli interessert i drama mens jeg bodde i India, og da jeg kom tilbake til Årvoll ungdomsskole bestemte jeg meg for å søke på Nissen hvor de hadde de fagene jeg likte. Og jeg kom jo inn, så kanskje det betyr at jeg er flink til det, sier Suchi.
Selv om skolen i Norge har falt bedre i smak enn hennes indiske skole, er Suchi glad for at hun opplevde to år i sine foreldres hjemland.
Jeg er kjempeglad for at jeg bodde der. Jeg har blitt mye flinkere til å studere og til språk. Jeg setter også mye mer pris på det jeg har, og har blitt mye mer disiplinert.
Og mens skuespillertalentet spirer på skolen, kan Suchi også glede seg til en varig familiegjenforening. I hvert fall halveis.
Mamma og lillesøsteren min skal flytte tilbake hit. Men storesøsteren min skal bli igjen og studere ferdig. Hun trives veldig godt, og så tror jeg det er litt på grunn av kjæresten henne også, smiler 16-åringen lurt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.