*Nettavisen* Nyheter.

Ferskvann i helgen

Møt en mann som pendler mellom vann. Saltvann til hverdags, ferskvann i helgen.

MALMØYA: Noen drømmer om ski in and out, andre om skjærgård. Mens noen mener hytte ved en innsjø i kort avstand fra hjemmet er det absolutt optimale. Du kan bade uten frykt for brennmaneter. Du kan fiske hele året rett utenfor døra. Og selv om hytter i innlandet har steget mye i pris de siste årene, kan du fortsatt sikre deg strandlinje til helt andre priser enn ved fjorden.

Finn Jørgen Solberg bor på Malmøya og elsker det. Båten ligger bare noen minutter unna hagen. Får han lyst til å fiske, og det gjør han, så er det bare å futte utover. Men i helgene går turen gjerne til Lyseren i Enebakk. Der ligger hytta helt nede ved vannet. Gjedde og abbor frister en utrygg tilværelse rundt bergrabbene der Finn Jørgen regjerer.

Fiske og atelier

– Det er fantastisk å ha hytte så kort vei hjemmefra, sier Finn Jørgen.

Han har vært lidenskapelig opptatt av livet under vann i hele sitt liv. De artene han ikke kan fiske etter hjemme eller på hytta oppsøker han andre steder i Norge eller i utlandet.

– Men hytta er mye mer enn et sted å fiske fra. Her samles familie og venner. Og jeg kjører gjerne de 40 minuttene hit ut for å jobbe, sier Finn Jørgen som driver sitt eget bokforlag.

På hytta har han klekket ut mange bokprosjekter alene og sammen med kolleger. Her kan han sitte i timevis konsentrert over korrektur. Hytta fungerer som et atelier.

Pilketur med elg

Forrige helg inviterte Finn Jørgen Solberg gamle venner på retropilking. Fem rustne herrer gravde frem gammelt pilkeutstyr og satte kurs mot Lyseren.

Vårsol og mye overvann på isen ga småtunge forhold. Men Finn Jørgen vant selvfølgelig på hjemmebane. 18 abbor havnet i bøtta hans. Mannen har utgitt flere matbøker og en rekke sportsfiskebøker, og er en røver med fisk både i båt og på kjøkkenet. Men denne dagen står ikke selvfanget abbor på menyen. Ei heller noen av rettene fra Vega forlags bok om mat på hytta.

– Indrefilet av elg, sier Finn Jørgen megetsigende og smeller det nydeligste kjøtt i bordet.

Han konverserer uanstrengt med kompisene mens kjøttet brunes, grønnsaker stekes, poteter stekes og en nydelig soppsaus trylles frem. Kjøttet bedømmes av samtlige til å være perfekt stekt. Ledsaget av en god rødvin anbefalt av en ekspert på polet, blir måltidet perfekt, ifølge herrelaget. Alle fryder seg over samværet, over maten, og ikke minst over tilgangen til en hytte som dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.