*Nettavisen* Nyheter.

Fest før faste

Faste har ingen stor plass i den norske hverdagen. Likevel liker de fleste av oss krembollene som inntas søndag før faste, og i Romsås kirke laget de like godt fastelavnsfest.

Romsås: Fastelavn kommer opprinnelig fra tysk, og betyr fasteaften. I nyere tid blir begrepet brukt om tiden før fasten. Selv om de færreste nordmenn praktiserer faste, slik det ble gjort i gammel katolsk skikk, tror kapellan i Romsås kirke, Hanne Kleveland at mange benytter fasten til en tid til ettertanke.

Prinsesser og supermann

- En del holder seg unna kjøtt i perioder, mens barn kanskje samler opp lørdagsgodtet sitt i denne perioden, for å heller nyte det fra påskeegget. Ellers har vi fasteaksjon her i kirken, og man kan bruke tiden til å være god mot andre.
Familiegudstjenesten i Romsås kirke fastelavnssøndag var i stor grad viet til de yngste. Både salmer og preken var preget av barnetro, og på benkeradene satt det både prinsesser, supermenn og små kyllinger. Anledningen var den noe utradisjonelle kirkekaffen som fant sted etter gudstjenesten.
- Vi har et veldig bredt tilbud til barn her i menigheten, og i dag feirer vi karneval. Karneval betyr egentlig "ha det bra, kjøtt!", og er jo derfor en fin inngang til fasten, fortalte kapellan Kleveland. Selv var hun svært delaktig i både stolleken, sambadans og knusing av den tradisjonelle pinjataen.

Ikke katta i sekken

I tidligere tider hadde man en katt i sekken, som man slo på. Når katten endelig falt ut var den livredd, og hensikten var å skremme rottene ut av byen. I 2006 er imidlertid skikken moderert til en mye hyggeligere opplevelse både for katten og de som slår på sekken. Etter flere runder med iherdige forsøk på å få sekken til å falle, viste det seg nemlig at den var fylt til randen med godteri. Og etter sambadansing, kremboller og godteri, var det nok en fornøyd menighet som gikk fasten i møte.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag