RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festeavtalen endelig i boks

EKT Rideskole og Husdyrpark ved Ekebergsletta har vært en del av lokalbefolkningens bevissthet siden 1950-tallet og heldigvis skal driften fortsette i minst 40 år til.

EKEBERG: Grisene, såkalte minigriser, grynter fornøyd over maten. Fire langhårede spælsauer rusler uanfektet forbi på rad og rekke. Her er små kalver, geiter og kaniner, svaner, påfugler og hester. Vi befinner oss midt i Oslo - i husdyrparken EKT på Ekeberg.

Hest er best

I et halvt århundre har familien Thorson drevet rideskole på Ekeberg og 500 elever kommer til EKT hver uke. EKT er en trestjerners rideskole med mange dyktige, utdannede ridelærere. Andre kommer for å besøke husdyrparken eller for å ta en "gjesterunde" på ponniene. Bybarn er ikke bortskjemt med slike oaser, og tilbudet er derfor svært populært. Daglig leder Sissel Thorson Falch og hennes fire barn, Sigrid, Eva Constanse, Øystein og Eline Louise, har vokst opp med denne gården og alle dyrene tett innpå seg.
Jeg var nesten mer her enn hjemme, smiler Eva Constanse og legger til:
Det er mange familiebånd og følelser som følger med denne rideskolen. Det er ingen vanlig bedrift.
Mor Sissel Falch er enig.
Dette har alltid vært et idealistisk foretak. Drivkraften er at det er verdifult for barn, sier hun.
Sissel Thorson Falch, som er utdannet fysioterapeut, driver også terapiridning for varige funksjonshemmede hver uke.
Ridning er bra for hele kroppen. Jeg har 50 mennesker i terapiridning hver uke.
Hun utgir nå en bok om temaet; "Terapiridning. Hesten - den firbente fysioterapeut."

Ny festeavtale

Sissel Thorson Falch har nå tatt over driften av denne verdige parken etter sin far Edvin Thorson. Thorson har drevet EKT som et enkeltmannsforetak siden 1954, men Sissel Falch og hennes mann Michael Falch har nå dannet et askjeselskap og ønsker å drive stedet videre med sine fire barn.
Det er en avslutning på et livslangt prosjekt for min far, og en ny begynnelse for EKT, meg og min familie, konkluderer Sissel Thorson Falch med et lett nostalgisk smil.
Etter mange år med forhandlinger om å fornye festeavtalen som utløp i 2004 har familien Falch endelig fått undertegnet en avtale med Friluftsetaten om videre drift i 20 pluss 20 år. I praksis vil dette si at avtalen gjelder for 40 år, men kontrakten må fornyes i 2026.
Familien kan fortelle om nye planer og ønsker for EKT. Datter Sigrid Falch Nordli er med i styret i EKT Rideskole og Husdyrpark AS. Hun ønsker at dyrene skal bli enda mer tilgjengelige for de besøkende:

Vi ønsker at det skal bli lettere for barna å kose med dyrene. Også ønsker vi mer samarbeid med skoler og SFO. Dessuten ønsker vi å tilby sesongkort eller klippekort så det blir billigere for dem som bruker parken ofte. Sissel Falch opplyser også om at de ønsker å ha spennende temadager i parken:
Vi ønsker å tilby opplevelser hver søndag.
Solen skinner, grisene grynter, hestene traver og hanen galer. Skuldrene senkes og pulsen blir roligere i dette avslappede selskapet. Dyreparken på Ekeberg er en sann perle - midt i Oslo by.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere