*Nettavisen* Nyheter.

Festivalklare jenter

Sara Lu Gran Reiertsen (13 år) fra Ulsrud, Marthe Bender Schøyen (14 år) fra Oppsal og Hanna E. Juell Tangen (13 år) fra Østensjø gleder seg veldig til å spille under årets Rampelysfestival 22.-30. april. Foto: Rampelysfestivalen

Teatergruppen Transformator gleder seg til å vise seg frem når Oslo teatersenter nå skal feire festival med prominente gjester.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen tvil om at medlemmene av Transformator-gjengen gir alt når de er øver. Foto: Minervafestivalen

SENTRUM/ØSTENSJØ: Sara Lu Gran Reiertsen (13 år) fra Ulsrud, Marthe Bender Schøyen (14 år) fra Oppsal og Hanna E. Juell Tangen (13 år) fra Østensjø er med i Transformator.

Gruppen Transformator er en av syv teatergrupper for barn og ungdom ved Oslo teatersenter. I år har Transformator kastet seg over rytmer og dans i en forestilling de selv har laget og koreografert. Litt som en «Stomp»-forestilling. De bruker sine egne minner og sin egen virkelighet i forestillingen som har fått navnet «Huske».

De entusiastiske jentene lover mye energi og rytmer. De skal også spille på Miniøya - en splitter ny barnefestival i Tøyenparken.

Viktige gjester

H.K.H. Kronprinsessen er til stede på åpningen av Nordens største barne- og ungdomsteaterfestival som arrangeres på Black Box Teater i Marstrandgata 8 fra torsdag 22. april til fredag 30. april.

Med sine to scener skal teatret huse 15 teatergrupper som skal spille 29 forestillinger i løpet av ni dager.

I tillegg har de en scene i vestibylen der de viser små forestillinger, dansenumre, sirkus og annet 30 minutter før hver forestilling. Dette er gratis for publikum. Til sammen vil det være ca 300 aktører på alle scenene.

20-årsjubileum

Rampelysfestivalen fyller 20 år i år – og dette markeres med en flott åpningsforestilling der teatergruppen Electro i samarbeid med Vrimmelvinge (nysirkus) viser Gutten og Stjerna av Barbro Lindgren.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit kommer for å overvære forestillingen. Til åpningen kommer også ordføreren i Oslo, Fabian Stang samt kulturbyråden i Oslo, Torger Ødegaard. De vil begge tale for jubilanten.

Viktig arena

I dag finnes det seks barnegrupper og en ungdomsgruppe som er samlet under navnet Oslo teaterskole. I tillegg finnes mange barne- og ungdomsgrupper som har sine øvingslokaler i andre hus, men som er tilknyttet Oslo teatersenters nettverk.

– De unge gruppene har naturlig nok et behov for ikke bare å bedrive teaterlek og øvelser, men også sette opp forestillinger, produsere stykker, møte et publikum, sier Tone Minerva Grenness til Nordstrands Blad på vegne av festivalen.

– Det er jo i dette møtet teatret oppstår. Det gjelder ikke mindre for barn og unge enn for voksne profesjonelle skuespillere. Derfor kom Rampelysfestivalen i gang. Derfor kan Oslo teatersenter stolt presentere den 20 ende festivalen i rekken, sier Tone Minerva Grenness.

Hun forteller at de unge aktørene får profesjonelle rammer rundt sine forestillinger. De har en scene, de har lys og lyd og musikk og scenografi. Kost, mask, tekniske prøver og generalprøve og premiere. Nervepirrende øyeblikk og publikums applaus.

– Rampelysfestivalen er en av de ytterst få spillestedene som barneskuespillere har i Oslo by, fortsetter hun.

Unik festival

– Festivalen er derfor unik – også for landet – i kraft av å være den største i sitt slag. For hvert år har festivalen vokst seg større og sterkere, ikke minst fordi nye teateruttrykk stadig kommer til. De unge er bilder på vår samtid, og mye kulturhistorie kan leses i Rampelysfestivalens skiftende form og repertoar, sier Tone Minerva Grennes.

– Den utvidede sceniske virksomheten har fått uttrykk som dans, akrobatikk, gateteater, nysirkus og performance. Viktig er det også at festivalen gjenspeiler Oslos kulturelle mangfold. Flere av gruppene består av barn med multikulturell herkomst og bakgrunn. De bringer med seg nye historier og sceniske uttrykk, avslutter Tone Minerva Grenness.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.