RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KOS MED KOLJE: Røykt kolje trives med litt luft under finnene. Dette er en lav sufflé, eller en høy grateng, alt ettersom man ser det.
KOS MED KOLJE: Røykt kolje trives med litt luft under finnene. Dette er en lav sufflé, eller en høy grateng, alt ettersom man ser det.

Festmåltid av billig fisk

Med litt ekstra luft blir billig fisk en fest

Suffleen er et av kokkeverdenens små underverk. Den er så mystisk at forskere har studert den, likevel er den enkel å beskrive:

En hovedmasse med smak tilsettes stivpiskede eggehviter, has i en form og settes i varm ovn – der den puffer i været som en ballong. Forhåpentligvis.

To typer

Det finnes i hovedsak to typer suffleer: Den søte som brukes til dessert, og den salte som serveres til forrett, lunsj eller som en liten appetittvekker.

Salte suffleer har som regel en base av hvit, tykk saus, eventuelt en puré av grønnsaker eller skalldyr. Denne godt tilsmakte basen tilsettes stivpiskede eggehviter, legges i smurte former og bakes.

Dessertsuffleer lages gjerne med tykk konditorkrem eller vaniljekrem som base. De kan også lages på fruktpuré. Deretter tilsettes stivpiskede eggehviter og suffleen bakes på samme måte.

På klassisk maner blir den ofte servert ved bordet av en kyndig person, som lager et lite hull på toppen og elegant heller saus ned i midten, alt uten at suffleen detter sammen.

Adelkretser

Suffleens opprinnelse kan spores tilbake til franske adelskretser, der presentasjon og skaperlyst sto i høysetet. Klassiske varianter er ostesufflé, krabbesufflé, limesufflé og sjokoladesufflé, for å nevne noen.

Ukens oppskrift er en salt variant, laget av røykt kolje. Siden dette er en base med mye mat i seg, vil den naturlig nok ikke heve seg like mye som en vaniljesufflé. Denne blir mer som en luftig og god fiskegrateng.

Men vit at suffleer er de fleste kokkers lille mareritt: Konstruksjonen er uvanlig skjør, siden bærebjelkene kun er laget av litt pisket egg.

Derfor må du ta noen forholdsregler før du setter i gang:

Pass på at råvarene er ferske. Bruk former med rette kanter, kaffekopper går også greit. Formene må smøres helt jevnt og drysses med sukker eller mel.

Sørg for at massen er helt homogen (godt blandet). Ha riktig temperatur på ovnen, uten for sterk vifte. Ikke åpne ovnsdøra før suffleen er ferdig.

Server umiddelbart – og bær underverket forsiktig!

Oppskrift

"Sufflé" med kolje

Oppskrift:
3 dl tykk bechamelsaus (hvit saus)
3 kokte, mosede poteter
2 grovhakkede egg kokt i 8 minutter
150 g røykt koljefilet
salt og pepper
4 eggehviter

Framgangsmåte:
Røkt kolje bakes, med litt olje over, i ovnen på 140 grader i ca. 10 minutter til den er ferdigkokt. Ta ut, avkjøl og plukk fiskekjøttet fritt for skinn og bein.
Lag en fyldig hvit saus av smør, mel og melk, som krydres med salt, pepper og revet muskat.
Smør en ildfastform eller mindre porsjonskopper godt med smør rundt kantene, dryss med mel.
Bland sammen hvit saus, poteter, egg og fisk i en bolle, krydre med salt og pepper. Pisk eggehvitene skikkelig luftige og vend dem forsiktig inn. Ha massen i formen. Sett inn i forvarmet ovn på 180 grader i ca 20 minutter (kortere steketid hvis du bruker porsjonsformer).
Server med salat, kokte grønnsaker eller poteter som en middagsrett. Smeltet smør er godt til.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere