RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festmåltidet


Når jerpa har landet på tallerkenen, er det tid for et festmåltid.
Når jerpa har landet på tallerkenen, er det tid for et festmåltid. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Fuglen som gir deg smaken av Norge.

Det har blitt lite jakt på meg i år, men heldigvis har kollegene mine vært aktive. Gang på gang har kokkene kommet hjem med sekkene fulle.

Sjelden vare

Dette er eksklusiv kost, en smak av Norges innerste kjerne. Nemlig de dype skoger, der folk flest nesten ikke tør å ferdes.

Mange blir usikre når de får slike mystiske skogsfugler på benken, mest fordi de har lite erfaring med dem.

Men det er bare å hive seg over arbeidet, for anatomien er lik på all slags fugl. Det eneste du må tenke på, er at den ikke må varmebehandles for mye.

Så sjelden vare må ikke ende opp som pappmasjé.

Fykende fjær

Har du ikke jaktet selv, får du som regel skogsfuglen i frossen tilstand, men hel med fjær og innmat. Husk alltid å tine kjøtt varsomt i kjøleskap, gjerne over flere dager, da blir det mindre væsketap.

Legg fuglen i vasken og ribb den forsiktig under rennende vann, da slipper du at fjærene fyker overalt. Jeg liker å la skinnet være intakt hvis det lar seg gjøre.

Kutt vekk lår, vinger, hals og hode. Dra ut all innmaten og skyll den godt før den brukes. Kråsen/magen deles i to slik at den også blir godt skylt.

Skjær vekk ryggen, rett under brystene og vingefestene, slik at du kun sitter igjen med de to brystene og beina. Nå er det lett å gi fuglen en rask bruning før den bakes forsiktig ferdig.

Skogssmak

I ukas rett bruker jeg jerpe, som er en av de minste skogshønsefuglene. Smaken er overraskende mild, men du merker at den har levd i skogen.

Jeg bruker litt av innmaten i kraften – hjerte, lever, krås og hals er bra. Lårene er litt pinglete og kan nesten ikke brukes. Men på større fugl er de fine til små raguer.

For at jerpa virkelig skal skinne, serverer jeg den bare på en seng av ulike rotvekster, i form av en tynn grønnsakskrem. Noen sprø pistasjnøtter gir en fin kontrast.

Oppskrift

Jerpe med rotgrønnsaker
Ingredienser
:

  • 2 jerper eller annen skogsfugl
  • salt og pepper
  • solsikkeolje
  • 1 ss smør

---

Grønnsaker til kraft:

  • 1 løk
  • ¼ selleri
  • 1 gulrot

---

Grønnsakskrem:

  • 2 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 2 persillerøtter
  • 1 fedd hvitløk
  • 2-3 ss mild olivenolje
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

---

Garnityr:

  • 2-3 skorsonerrøtter eller havrerot
  • 1 persillerot
  • 8 små gulrøtter (noen av mine var lilla og heter purple dragon)
  • 2-3 ss olivenolje
  • noen dråper frisk sitron
  • salt og pepper
  • 1 neve grønne, saltede og ristede pistasjkjerner
  • 5 dl kraft fra brunede bein og innmat fra fuglene
  • 1 sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 2 ss smør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere