RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fet lyd i bokhylla: Disse bør du kjøpe!


Bostin A25 har imponerende lyd og særdeles fyldig bass.
Bostin A25 har imponerende lyd og særdeles fyldig bass. Foto: Foto: Lyd & Bilde
Disse kompakthøytalerne rocker stua og er best i test - uten å tømme lommeboka.

Kompakthøyttalerne er den mest allsidige typen høyttalere. Du kan sette dem nær sagt hvor som helst, koble til en forsterker og få en meget god musikkopplevelse – og det låter ofte bedre enn en gulvhøyttaler til samme pris.

Kompakte kompromisser

Faktisk er det relativt lett å få god lyd med små høyttalere, fordi de er så ukompliserte. Med to elementer som sitter tett på hverandre i et lite kabinett, er det rett og slett færre ting som kan gå galt enn i en stor gulvhøyttaler.

Siden lyden kommer fra et konsentrert punkt, og fordi det lille kabinettet er mindre utsatt for resonanser enn et stort kabinett, kan selv en rimelig kompakthøyttaler gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Det de små høyttalerne mangler, er dypbass og evnen til å spille virkelig høyt.

Det er tross alt grenser for hvor mye luft en liten 5-tommers bass i et lite kabinett klarer å flytte når den samtidig skal gjengi hele mellomtoneregisteret noenlunde presist. De som har ambisjoner om hjemmefest hver helg, bør derfor vurdere en større gulvhøyttaler.
 

Svensk uten spenst

Black Ruby fra svenske Audio Pro, med målene 20 x 19 x 12,6 cm, er testens rimeligste. En liten og elegant kompakthøyttaler kledd med svart pianolakk. Black Ruby glir uproblematisk inn i bokhylla eller kan knagges på veggen. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen.

Forbruker

Pris: kr 1795

Godt nok

Canton hevder med GLE-serien å ha funnet vinneroppskriften. Til tross for at serien er rimelig, har den arvet teknologi fra de dyrere Canton-seriene. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 ser bra ut, og de har en tillitvekkende vekt og følelse av byggekvalitet. I motsetning til Audio Pro har Canton GLE 420.2 stor nok bassgjengivelse til å klare seg uten hjelp av en subwoofer. Lydbildet er sammenhengende, uten noen utpregede problemfrekvenser. Høyttalerne fikser det meste av musikk tilfredsstillende og er et trygt kjøp.

Forbruker

Pris: kr 2999

Røverkjøpet

Beste kjøp. Tannoy Mercury V1 har fått stivere kabinett enn sin forgjenger og er noe større, 29,5 x 27 x 17 cm, for å gjengi dypere bass. Det skal da heller ikke mange taktene til for å begeistre testpanelet. Tannoy Mercury V1 er en av de aller de beste høyttalerne vi har hørt til under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare problemområder. Det er bare en litt slankere bass enn hos Boston-høyttalerne som hindrer Tannoy fra å gå helt til topps. Imponerende lyd til hyggelig pris!

Forbruker

Pris: kr 1995

Sensitive Zensor

Målet med den nye Zensor-serien har å klemme maksimal vellyd ut av et stramt budsjett, og inntrykket vi får av Dalis nye kompakthøyttalere er overraskende positivt. Zensor 1 fremstår som en av de best utførte høyttalerne i testen, og lyden er dessuten lett å bli glad i. De små Daliene på 27,4 x 16,2 x 22,0 cm scorer høyt på alle områder. En fortreffelig allrounder, og svært god til prisen.

Forbruker

Pris: kr 1995

Mikro med storformatlyd

PSB Image B4 er med sine 23,2 x 13,3 x 16,8 cm blant de virkelig små høyttalerne i testen. Men det er bemerkelsesverdig hvor mye lyd de leverer. Høyttalerne er perfekte for bokhyllen eller en veggbrakett, og tar så liten plass at de til og med kan skape trivsel på skrivebordet. PSB-høyttalerne spiller dynamisk og engasjerende, men ikke spesielt høyt. De har selvsagt begrenset rekkevidde i bassen, likevel låter bassen fyldig og behagelig varm. Til prisen og ikke minst størrelsen er dette likevel fremragende. Varmt anbefalt!

Forbruker

Pris: kr 1995

Mest engasjerende

Best i test. Boston Acoustics var en gang blant de mest kritikerroste produsentene av småhøyttalere, da A-serien ble introdusert for over 30 år siden. Nå gjør amerikanerne comeback med disse rimelige og kompakte høyttalerne. A25 er med sine 27 x 18,3 x 22,5 cm liten nok til å gå inn i de fleste bokhyller, og har i tillegg veggfeste på baksiden slik at de enkelt kan henges på en skrue. De bør likevel aller helst stå litt ut fra veggen på grunn av den bakovervendte bassporten. Lyden er meget imponerende, med særdeles fyldig bass som også er presis og kan spille høyt. Lydbildet er også mer tredimensjonalt hos A25 enn noen av de andre høyttalerne i testen!

Forbruker

Pris: kr 2800

Les hele denne testen på Lyd & Bilde

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere