RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VAV oppfordrer alle husstander til ikke å helle ut matfettet i vasken. Fettet tetter til rørene. I stedet kan fettet brukes til å produsere biogass.
VAV oppfordrer alle husstander til ikke å helle ut matfettet i vasken. Fettet tetter til rørene. I stedet kan fettet brukes til å produsere biogass. Foto: ARKIVFOTO

Fettet skal ikke hit

– Vi vil ha tak i fettet ditt, sier direktør vann- og avløpsetaten (VAV), Eli Grimsby med et glimt i øyet. Men det ligger alvor bak.

OSLO: Både næringsvirksomheter som slipper ut fett og private husholdninger må bli flinkere til å samle opp fettet de bruker og levere det fra seg på forsvarlig måte, mener VAV.

– I stedet for å proppe avløpssystemet, kan fettet brukes til å produsere miljøvennlig biogass, sier Grimsby på etatens egne nettsider.

Etaten vet at det blir mye fettavfall fra julemiddagene. Fettet er ikke bra for avløpsrørene. Men det er bra råvare for å lage miljøvennlig biogass.

Vann- og avløpsetaten (VAV) sliter året rundt med fett som setter seg fast i avløpsrørene. I år har VAV startet opp et prosjekt for å sette fokus på at fett i avløpsnettet er ressurser på avveie.

Fettpropp

– Fett i avløpsrørene har samme effekt som fett i blodårene. Det klumper seg og fester seg på innsiden av rørene. I de verste tilfellene propper det seg helt og forårsaker kloakkstopp, sier Grimsby.

I verste fall kan vann og kloakk komme tilbake, opp i rørene og inn i kjellere, ut på bakken, eller ut til vassdrag og fjorder.

Som privatpersoner har vi ansvar for aldri å kaste fett eller olje i avløpsrørene, sier Grimsby.

Spyler rørene

VAV har derfor regelmessige spylinger i de verste problemområdene i sentrum av Oslo for å unngå fett som tetter rør. Og nå rett før jul spyles det ekstra med tanke på at vi bruker mer fett i matlaging enn vanlig.

Drivstoff

Hvert år samles det inn rundt 2 500 tonn fett fra virksomheter i Oslo. Det mener direktøren i VAV er for lite.

– Vi har et mye større potensialet for innsamling av fett i Oslo. Hvis vi sammenligner oss med vårt naboland Sverige, der Stockholm samler inn rundt 37 000 tonn fett årlig, bør vi i Oslo klare å samle inn rundt 20 000 tonn fett, mener Eli Grimsby.

20 000 tonn fett er nok til å produsere biogass i størrelsesorden rundt 340 000 liter diesel.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere