Fight club på Tåsen

Jens M. Johansson ved inspirasjonskilden på Tåsen. Det er her Paul Wilhelmsen slåss. Riktignok bare i Johanssons hode.

Jens M. Johansson ved inspirasjonskilden på Tåsen. Det er her Paul Wilhelmsen slåss. Riktignok bare i Johanssons hode. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Brakkebyen på Tåsen er arena når forretningsadvokat Paul Wilhelmsen fra Grefsen slåss.

Jens M. Johansson ved inspirasjonskilden på Tåsen. Det er her Paul Wilhelmsen slåss. Riktignok bare i Johanssons hode. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Jens M. Johansson ved inspirasjonskilden på Tåsen. Det er her Paul Wilhelmsen slåss. Riktignok bare i Johanssons hode. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

OSLO / TÅSEN: I alle fall er det slik i forfatter, journalist og Grünerløkka-beboer Jens M. Johanssons hode. «Den andre», hans fjerde skjønnlitterære utgivelse, er en mørk og hardtslående roman. Bokstavelig talt.

Forretningsadvokaten Paul Wilhelmsen har en tilsynelatende plettfri fasade, og lever et småborgerlig, ganske normalt liv med kona Tina, i Siriusveien på Grefsen.

Men Paul har gjemt fortiden sin i en skuff. Der ulmer hans mørkeste side.

Makt i en knyttet neve

«Det var meg i de fine dressene mine og de andre med stillongser under buksene. Og bare jeg visste hva det virkelig ville si å få bank. Eller gi, for den saks skyld.»

Slik skildrer hovedpersonen meddeltakerne i capoeiraklubben i Bjølsenhallen; idiotene som tror at dans er like effektivt som vold. Men når Paul møter Jader Lima, en mann som virkelig kan slåss, og som lar Paul få smake makten som ligger i en knyttet neve, åpnes en ny verden .

Destruktiv

– Jeg ville skrive en sint roman, der jeg utforsker ulike sider ved mennesket. Hva betyr det å ha en mørk side? Kan man gjemme den bort og finne opp seg selv på nytt? spør Johansen.

– Historien om Paul Wilhelmsen handler om fortiden man ikke kan rømme fra, ønsket om å ha noe å kjempe for, å gjøre opprør, og rastløsheten som siver inn i våre vellykkede liv. I Pauls tilfellet blir denne søken etter et nytt «jeg» rimelig destruktiv.

Brakkebyer

Arbeidet med «Den andre» startet med Jens M. Johanssons fascinasjon over brakkebyene i Oslo.

– Jeg ble opprørt over forholdene i mange av disse brakkene. Her bor gjestearbeidere, prostituerte, men også barnefamilier, i små rom med høye husleier. Det utvikles en fattigdom i Oslo, i rike Norge, som vi, inkludert meg selv, bare aksepterer. Det synes jeg er skremmende, sier Johansson.

I researcharbeidet til romanen fant han ut at brakkeeierne ofte er velstående eiendomsmagnater og redersønner.

– Det gir et godt bilde på den ekstreme skjevheten dette representerer, og som aksepteres uten mye protest, sier Johansson.

Kulissene i boka er brakkebyen i Claus Borchs vei på Tåsen. Det er her Paul møter en frykt han tror han kan håndtere, og hvor han får slått fra seg.

– Dette kan i grunn være hvilken som helst brakkeby i Oslo. Jeg har tilpasset området til historien jeg ville fortelle, men de som er kjent i området vil nok kjenne seg igjen, sier Johansson.

I romanen befinner han seg i kjente omgivelser – selv vokste han opp på Disen, og det er derfor ikke tilfeldig at Paul og kona Tina bor på Grefsen. Pauls foreldre har han plassert i en leilighet i Kirkeveien 85, den samme leiligheten forfatterens egne foreldre bodde i.

Fight club

Paul trenger noe å slåss for, men vet ikke helt hva.

– Jeg kjenner igjen mye av meg selv i Paul, men jeg ville nok ikke gjort noe så ekstremt. Tror jeg da, smiler Johansson.

Volden, og Pauls indre kamp, minner om Chuck Palahaniuks kultroman «Fight Club» fra 1996.

– Jeg leste faktisk Fight Club først etter at jeg hadde skrevet «Den andre», sier Johansson.

– Du beskriver en hovedperson med delt personlighet – hvor mange likheter er det mellom Paul Wilhelmsen og hovedpersonen i «Fight Club»?

– Jeg tror jo at alle mennesker har en personlighet som består av mange ulike. Men «Den andre» handler ikke om maskulinitet på den måten Fight Club gjør. Paul begynner ikke å slåss for å bekrefte seg selv som mann, han gjør det av helt andre grunner. Det er andre forfattere enn Palahaniuk som har inspirert meg mer. Richard Yates beskrivelse av borgerskapets kjedsommelighet i «Revolutionary Road», og tristessens humor, har vært en stor inspirasjonskilde, sier Johansson.

"Den andre" kommer ut på Tiden forlag, og lanseres mandag 20. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag