RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når det blir for kaldt slår varmepumpa seg automatisk av og en elektrisk kjele slår seg på. I Feddersens gate på Torshov fikk de billigere husleie etter at de ble mer miljøvennlige.
Når det blir for kaldt slår varmepumpa seg automatisk av og en elektrisk kjele slår seg på. I Feddersens gate på Torshov fikk de billigere husleie etter at de ble mer miljøvennlige. Foto: FOTO: NATURVERNFORBUNDET

Fikk billigere husleie - og ble mer miljøvennlig

I Feddersens gate på Torshov får de mesteparten av varmen fra lufta i sitt eget portrom.

TORSHOV: Leilighetene i blokka i Feddersens gate på Torshov ble varmet opp av forurensende olje.

 
 


Nå får de mesteparten av varmen fra luften i sitt eget portrom. Det sparer de både penger og CO2-utslipp på.

Sigurd Nygaard Wathne og de andre som bor i blokkas 30 leiligheter merker ingen forskjell på varmen i radiatorene og varmtvannskranene sine.

Men i motsatt ende av rørene ser det annerledes ut.

LES OGSÅ: Sameie på Teisen kutter 18 bilers utslipp

På taket

I fyrrommet i kjelleren har det dukket opp en stor varmepumpe. Den er av typen luft-vann, noe mange forbinder med klumpete innretninger på husveggen.

Men slik behøver det ikke være, forklarer salgsansvarlig Tor Sveine i Nordisk Energikontroll.

– Mange blokker har flate tak, da kan varmepumpas utedel plasseres på taket og ingen vil se eller høre den. De som ikke har plass ute, kan plassere hele varmepumpa innendørs slik som i denne blokka. Da trenger de bare en luftekanal ut. Det er ofte en god løsning for bygg med restriksjoner på fasadeendringer, sier han.

LES OGSÅ: 1.8 milloner over takst etter én visning i Sinsen Hageby

Helautomatisk

Selv om blokka i Feddersens gate hadde en ny og moderne fyringskjele, var det dyrt å fyre med olje. De investerte først i en elektrisk kjele, men det var også dyrt å varme opp radiatorvannet med strøm.

Derfor valgte de å investere i en luft-vann-varmepumpe. De mente det var det enkleste og billigste alternativet.

– Vil en luft-vann-varmepumpe gi nok varme på de kaldeste dagene?

– Den fungerer bra ned til 10–15 kuldegrader. I 2007, som var en normal vinter, var det bare 40 timer med under 10 kuldegrader i Oslo, sier Sveine.

De kaldeste dagene er det nødvendig med et alternativ. I Feddersens gate slår varmepumpa seg av om det blir for kaldt, og en elektrisk kjele slår seg på.

Om strømprisen er høyere enn oljeprisen, slår oljekjelen seg på. Dermed bruker de lite olje.

Sjekker referanser

Nordisk Energikontroll er et av firmaene Naturvernforbundet samarbeider med i sitt prosjekt oljefri.no.

– På oljefri.no kan folk bestille tilbud på fjerning av oljetank og installering av miljøvennlige alternativer fra firmaer vi har kvalitetssjekket, sier rådgiver Laila Borge i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet har sjekket at firmaene har gode referanser, leverer komplette tilbud på godkjente produkter og har økonomien i orden.

Lavere husleie

Borge har erfart at mange i borettslag frykter at den høye prisen på et miljøvennlig fyrrom vil gi høyere husleie. I Feddersens gate var tilfellet det motsatte.

– Med en varmepumpe får du tilbake rundt tre ganger så mye energi som du bruker på å drive den. Derfor blir fyringskostnadene mye lavere. Da blir nedbetalingstiden ofte kortere enn mange tror, sier hun.

Borettslag kan ofte få gunstige felleslån. Det er også mulig med leiefinansiering av utstyret. Oslo kommune tilbyr både lån og støtte.

– Denne høsten samarbeider vi med Naturvernforbundet, Grønn Hverdag og Hafslund om å hjelpe borettslag og sameier å bli oljefri. Målet er et oljefritt Oslo innen 2020, sier Jenny Skagestad i Bymiljøetaten.LES OGSÅ:

Naturvernforbundet om bilfritt sentrum: My car is my castle?

Strandforurensning langs Oslo-kysten: - Plasten er verst

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere