RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk bokidé av gammelt maleri


Med fars maleri: Gro Inglingstad hjemme i sofaen på Holtet med debutromanen, «I skyggen av et maleri». Omslaget, malt av hennes far, gir henne noe av den fortaptheten personene i romanen hennes opplever.
Med fars maleri: Gro Inglingstad hjemme i sofaen på Holtet med debutromanen, «I skyggen av et maleri». Omslaget, malt av hennes far, gir henne noe av den fortaptheten personene i romanen hennes opplever. Foto: Foto: Aina Moberg
I åtte år gikk Gro Inglingstad svanger med romanen «I skyggen av et maleri». Først da hun besøkte Djurgården, falt brikkene på plass.

HOLTET: 53-åringen, med bakgrunn som sosialantropolog, sykepleier og coach, har lenge lett etter den forløsende faktor for sin forfatterdebut.

– Så satt jeg i Stockholm, ute på Djurgården, i en restaurant med krakelerte malerier fra fordums tider. Jeg så meg rundt, historien formet seg i hodet mitt, og «I skyggen av et maleri», i utgangspunktet en hverdagskrim, ble til, sier hun.

Om kvinner, løgn og redsel for det ukjente

Men, boken er altså en roman i novelleform med historier som henger sammen i små tilfeldige møter og kortvarige eierskap til maleriet.

Det hele begynner med Victoria, som tenker tilbake på livet hun har levd mens hun strever med å gjemme en «hemmelighet» i rammen på et gammelt maleri. Hun sender det ut i verden, og spørsmålet er – hvem finner Victorias hemmelighet?

– Vi følger maleriet fra midten av 1800-tallet og frem til i dag. Hver gang maleriet kommer inn i et nytt Oslo-hjem, får vi et glimt av de som lever der, forteller Gro Inglingstad.

– Romanen er en kvinnehistorie om stjålne øyeblikk inn i det usnakkede, det vi ofte ikke vil se, opplevelser av alltid å stå utenfor, håp som ikke kan innfris, frigjorthet som forderver, løgn, misunnelse, ensomhet og en krypende redsel for det ukjente, oppsummerer hun sin egen bok.

Fars maleri

Forfatteren, bosatt på Holtet, får gode tilbakemeldinger på debutromanen. Den appellerer både til menn og kvinner, mange lesere røres til tårer.

– Boken får folk til å tenke, men den gir ingen løsninger, innrømmer hun.

Bokomslaget er et maleri malt av hennes far, Bjarne Erling Ruud Johansen fra 2001.

– Maleriet gir meg noe av den fortaptheten personene i romanen min opplever, forteller hun, og røper at det kan bli en bok til.

– Jeg har en tenkt historie om en prestefamilie. Et av min mors malerier skal få pryde forsiden, forteller Gro Inglingstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere