Fikk endelig plass, så kom beskjeden: Barnehagen legges ned

Jannike Colbjørnsen (f.v.), Trygve Ørjansen og Anne Aasprong med to år gamle Amund kjemper nå for å sikre videre drift av Priorveien barnehage på Ullern.

Jannike Colbjørnsen (f.v.), Trygve Ørjansen og Anne Aasprong med to år gamle Amund kjemper nå for å sikre videre drift av Priorveien barnehage på Ullern. Foto: Vidar Bakken

For mange ledige plasser i bydelen, er beskjeden fra byrådet.

ULLERN: Fortvilte foreldre møtte opp i bydelsutvalgets Åpen halvtime sist torsdag, og informerte om sitt syn på nedleggelse av Priorveien barnehage ved Smestad skole. Barnehagen har 54 plasser.

- Priorveien barnehage scorer helt i toppen når det gjelder trivsel på brukerundersøkelsen. Nå har vi fått beskjed om at den skal legges ned på grunn av overkapasitet, sa Trygve Ørjansen fra foreldregruppen, som stilte spørsmål ved hvilken overkapasitet det var snakk om.

Ingen informasjon

Han viste til at det var foreldre som hadde stått på venteliste i flere måneder som endelig hadde fått plass, samt at mange hadde byttet barnehage over til Priorveien.

Flere har søkt seg dit på grunn av nærheten til skolen de skal på etter barnehagen, samt at flere har søsken på skolen med de praktiske fordeler dette gir.

- Ingen er blitt informert om at dette kun var midlertidig før beskjeden om nedleggelse plutselig dukket opp. Vi ber bydelsutvalget om å støtte oss for å få til videreføring av driften, sekundært at avviklingen blir gjort over tid, sa Ørjansen.

Han viste til at barna født i 2013 var garantert plass i Smestad barnehage som ligger ved siden av Priorveien.

- Da kunne man i hvert fall fortsette driften for barn fra tre til seks år til de går over i skolen, sa Ørjansen.

Trygve Ørjansen og foreldregruppen hadde lydhøre politikere med seg i bydelsutvalget. Foto: Vidar Bakken


Les også: Her lever barn og knalltøft rusmiljø side om side

Stiller spørsmål ved overkapasitet

Byrådet skriver i sin pressemelding at det er overkapasitet i bydelen og at den vil øke i fremtiden.

I Bydel Ullern var det 50 ledige plasser etter hovedopptaket. Da hadde de som har lovfestet rett til barnehageplass fått plass, det vil si de som var født før 1. september 2013.

Etter hovedopptaket er det gått ut utlysing av plasser til dem som har søkt plass for barn født etter 1. september. Disse blir utlyst fortløpende til et gitt antall foreldre etter bestemte kriterier.

Cirka halvparten av de 50 plassene ble besatt etter første «ekstrarunde». Resten av plassene er utlyst til de neste på ventelisten.

Byrådets prognoser viser at Bydel Ullern vil få ytterligere overkapasitet etter neste hovedopptak. Byrådet har samtidig i flere sammenhenger påpekt at Oslo står overfor en enorm befolkningsvekst med de utfordringer dette fører til med hensyn til kapasiteten i skoler og barnehager.

Foreldregruppen peker også på flere store byggeprosjekter som snart vil bli ferdigstilt i Smestadområdet. De vil vite om dette er hensyntatt i prognosene.

Les også: - Vi kan ikke vente på at barna stikker seg på en sprøytespiss

Ber om ny behandling

Katrine Ore (Ap) som er leder av kultur- og oppvekstkomiteen i Bydel Ullern er kritisk til begrunnelsen for å nedlegge barnehagen.

- Jeg stiller spørsmål til de prognoser som byrådet opererer med når det gjelder overkapasitet i våre barnehager. Ulike kilder opererer med ulike tall når det gjelder befolkningsvekst og behov for barnehager, sier hun, og legger til:

- Dessuten er dette en barnehage som ligger rett ved Smestad skole, hvor barn i nærmiljøet får en god overgang fra barnehage til skole. Med nedleggelse blir barna tatt ut av sitt trygge miljø og spredt rundt på andre barnehager. Jeg tror jeg har samtlige partier i bydelsutvalget med meg i at driften av Priorveien barnehage skal opprettholdes, sier Ore.

Victoria Marie Evensen (A) i kultur- og utdanningskomiteen i Rådhuset har tatt opp saken og bedt byrådet om en utfyllende begrunnelse for å legge ned Priorveien barnehage, samt en vurdering av å opprettholde driften i barnehagen.

Foreldrene er glade for støtten, og håper nå saken vil bli behandlet på nytt.

- Jeg håper politikerne vil se på denne saken på nytt og at de forstår konsekvensene av å legge ned denne populære og gode barnehagen, sier Trygve Ørjansen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.