*Nettavisen* Nyheter.

Fikk ikke møte

Fozia og Abbas Butt er plassert på politiets utlendingsinternat på Trandum, og fikk ikke møte i sin egen sivile sak der de kjemper om å få lov til å bosette seg permanent i Norge.

Mange tilhørere fulgte den dagslange rettssaken holmliasøsknene Fozia og Abbas Butt har reist for å få bli i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Berit Johansson (t.v.) fra Holmlia er opprørt over at Fozia og Abbas kan sendes ut av landet.

OSLO TINGHUS: To stoler var tomme da tingretten ble satt i saken som Fozia og Abbas Butt har reist for å få varig opphold i Norge. De to ble pågrepet av politiet for drøye tre uker siden for å oppholde seg ulovlig i Norge. Nå er begge plassert i politiets utlendingsinternat på Trandum

Fozia og Abbas Butt kom til Norge i 1989 og har oppholdt seg i landet i om lag 16 år.

Nå står de i fare for å kastes ut av Norge fordi deres mor holdt dem i Pakistan noen år på nittitallet. Moren unnlot å fortelle myndighetene at barna ikke var i Norge i 1995, da hun fornyet familiens oppholdstillatelse.

På telefon

Søsknene fikk likevel forklare seg i sin egen rettssak. På telefon fra Trandum berettet de om en barndom som ikke alltid var omgitt av trygge rammer.

Jeg ble først klar over at vi skulle kastes ut da politiet pågrep meg i 2001, sier Fozia Butt på telefonen.

Siden har familien som den gang talte tre, levd i frykt for utkastelse. Moren ble pågrepet 1. september 2005 og sendt ut to dager senere.

I august i fjor døde moren, og like etter ble det nok en gang bestemt at Fozia og Abbas skal sendes ut etter 16 år i Norge. Selv sier de at de står uten noen som kan ta imot dem om de blir sendt til Pakistan.

Bakgrunnen for søsknenes sivile søksmål er å få prøvet om det er særlige humanitære hensyn, eller om de har en særlig tilknytning til riket som gjør at de på tross av utvisningsvedtakene kan få bli i Norge.

Regjeringsadvokaten Arne Martin Sørli var svært opptatt av at ikke Fozia og Abbas selv har skaffet seg pass siden de i så mange år har visst at de ikke har opphold i Norge. Barna var nemlig skrevet inn i morens pass da de reiste med henne på nittitallet.

Familien mistet oppholdstillatelsen sin i 1999, men Fozia og Abbas ble ikke myndige før i 2003 og 2004.

Pass

Det er spesielt at myndighetene anfører at barn har selvstendig plikt til å skaffe seg pass og reise hjem, sier Arild Humlen som er sakfører for Butt-søsknene.

Det ble så presisert av regjeringsadvokaten at det var moren som etter 1999 hadde plikt til å reise hjem. Fozia fortalte i retten at hun i høst forsøkte å skaffe seg pass på den Pakistanske ambassaden, men fikk der til svar at for å få pass må hun ha pakistansk ID-kort. Og for å få ID-kort, må hun til Pakistan, og der kommer hun ikke uten pass.

Dom i saken ventes å falle i løpet av tre uker.

Annonsebilag