RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk Kongens sølv for 49 år i SAS

Jan Gunnar Olsen fra Baglerfaret fikk tirsdag Kongens fortjenestemedalje i sølv for lang og tro tjeneste i SAS.

RYEN/GARDERMOEN: – Jeg er ydmyk og føler det som en stor ære, sier Jan Gunnar Olsen til Nordstrands Blad etter at han fikk overrakt Kongens fortjenestemedalje i sølv blant tidligere kolleger på Gardermoen.

Jan Gunnar Olsen startet i SAS 3. juli 1961. 20. august i fjor gikk han av med pensjon etter 49 år, én måned og 17 dager i selskapet.

Personifisering av SAS

– For å sette dette i perspektiv var dette to år etter at SAS fikk sin første jetmaskin og samtidig som Juri Gagarin gjennomførte den første bemannede romferden og invasjonen i Grisebukta, sa Kjetil Håbjørg som er stasjonssjef på Gardermoen og den som fikk æren av å feste fortjenestemedaljen på jakkeslaget.

– Jan Gunnar er en fargerik person som har vært med på mange opp- og nedturer i SAS. Han er selve personifiseringen av SAS, sier Kjetil Håbjørg.

Jan Gunnar gir sin tidligere sjef Siri N. Lensnes mye av æren for at han nå har fått medaljen.

– Uten hennes innsats hadde ikke dette blitt noe av, sier han.

The SAS viking manager

Jan Gunnar startet som lærling og skulle egentlig gjennom alle SAS sine avdelinger i løpet av tre år. Slik ble det ikke, han forble i trafikkavdelingen hvor han startet. Siden da har han vært utstasjonert i Øst-Berlin og tre år som stasjonssjef i Monrovia i Liberia.

– Det var korrupt og strøm og vann manglet stadig vekk. Man måtte holde seg inne med de øverste myndighetene, hvis ikke fikk man vanskeligheter med flygingene, sier Jan Gunnar som er et oppkomme av historier fra et halvt århundre i flyselskapet.

Nettopp tjenesten i Monrovia var noe av grunnen til at han fikk fortjenestemedaljen. Her hjalp han nemlig en rekke skandinaviske sjøfolk uten billetter og penger med å komme seg hjem.

– Det var mange som sto og skalv på flyplassen og de ble sendt hjem til «The SAS viking manager», forteller Jan Gunnar ivrig.

Gode kolleger

– I sum har det vært helt fantastisk med masse interessante opplevelser. Ikke minst på grunn av alle de gode kollegene, det har vært et kjempemiljø, skryter Jan Gunnar.

Overgangen til pensjonistenes rekker har gått greit.

– Jeg var forberedt så det var ikke store sjokket. Vi har heldigvis helsa i behold og nå har vi noen fine år foran oss, sier Jan Gunnar.

Audiens hos folkekongen

– Er det noen som har fortjent denne så er det Jan Gunnar. Han har vært utrolig lojal mot selskapet og vært SAS-mann på sin hals. Han har vært hundre prosent dedikert og vært en brobygger mellom kolleger, sier kona Britt Frivold Olsen som selv jobbet i SAS hvor hun traff Jan Gunnar.

Jan Gunnar Olsen vil senere i år bli invitert på audiens hos kongen og det er noen han ser veldig fram til:

– Det blir spennende. Jeg ser fram til å møte Norges folkekonge nr. 2, Kong Harald. Han trår så solid og flott i sin fars fotspor og virker veldig folkelig, sier Jan Gunnar.

Trommer og skøyter

Det er ikke bare SAS som har preget livet til Jan Gunnar. Han har også vært aktiv trommeslager og forteller blant annet at han for 38 år siden spilte med kjente lokale musikere.

– Jeg spilte mye på Holtet sammen med Finn Melby, Bjørn «trombone» Johansen og Gunnar Kullebund. Det hender jeg treffer gutta. For sju år siden fikk jeg trommesett igjen og har begynt å spille litt, sier Jan Gunnar.

Han var også i sin tid aktiv i Arbeidernes skøyteklubb.

– Kupper’n var den store helten på den tida og vi sprang mye sammen i Østmarka før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere