RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

oppgitt: – Det virker merkelig at det ikke lenger er farlig for blinde og handikappede om vi bare betaler 4000 kroner i året, sier daglig leder Thomas Kalhbom.
oppgitt: – Det virker merkelig at det ikke lenger er farlig for blinde og handikappede om vi bare betaler 4000 kroner i året, sier daglig leder Thomas Kalhbom. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Fikk tilbud om å «kjøpe seg fri» fra kommunens skiltreglement

Oslo kommune truet en ny butikk med bøter fordi skiltet utenfor utgjør en fare for handikappede. Men hvis forretningen betaler «skiltleie» er det ikke farlig lenger.

SKILLEBEKK: – Jeg fikk beskjed om at jeg kunne få gebyr på 500 kroner for skiltet jeg har stående inntil veggen utenfor butikken. Det kunne nemlig utgjøre en fare for blinde og handikappede, sier Thomas Kahlbom.

Del på Facebook

Han er en av innehaverne av den relativt nyåpnete gulvforretningen Paalerud & Kahlbom i Drammensveien på Skillebekk.

Tullete lov

Kahlbom kan fortelle at han samtidig fikk beskjed om at dersom han betalte leie for skiltet, var det greit.

Leien er 3.498 kroner i året for den kvadratmeteren.

– Da står det ikke i veien for blinde og handikappede lenger, sier Kahlbom ironisk og legger til:

– Det blir jo en helt tullete lov når det går an å betale seg ut av det. Jeg spurte om hvor mange som var med på den ordningen og fikk til svar at det er rundt 150 stykker, sier Kahlbom til Lokalavisen.

Skeptisk

Informasjonskonsulent i Norges Blindeforbund, Jørgen Juul, synes det bra at kommunen regulerer oppsett av skilt.

Han synes derimot ikke noe om at synshemmede blir brukt som et argument av Oslo kommune, for at kommunen så forteller butikkinnehavere at de kan betale for leie av skiltplass – og at alt da vil være i skjønneste orden.

– Leie hjelper ikke oss

– Om sakens kjerne er at det hindrer synshemmede så hjelper det lite for oss om butikken betaler leie for plassen eller ikke, sier Juul i en kommentar til saken.

Lokalavisen har også vært i kontakt med nabobutikken til Paalerud og Kahlbom.

De liker dårlig kommunens fremgangsmåte når det gjelder gateskilt.

– Det virker som om det bare er å kjøpe seg ut av problemene, sier en av de ansatte oppgitt.

 

- Misforståelse

 

– Generelt er vi opptatt av at det skal være god fremkommelighet på fortauene, og dette betyr uansett at det skal være minimum to meter fri sone, og at eventuelle skilt skal være plassert inntil veggen. Det kan også være tilfelle der det er mer enn to meter klaring hvor det likevel skaper fremkommelighetsproblemer, sier kommunikasjonsdirektør i Oslo kommunes bymiljøetat, Kari Eliassen.

Når det gjelder spørsmålet om eventuelt å søke bydelen om tillatelse til å sette opp skilt, er det så vidt Eliassen kjenner til ikke denne typen skilt bydelene gir tillatelse til.

Det dreier seg primært om areal til vareutstilling utenfor forretningene.

– Når bydelene vurderer slike saker tar de uansett akkurat de samme hensynene når det gjelder fremkommelighet, sier hun og legger til:

– Om det har blitt oppfattet slik at en av våre ansatte har sagt at det er mulig å få tillatelse til å sette ut reklameskilt som står til hinder for fremkommeligheten om man betaler for det, da må det bero på en misforståelse, avslutter Eliassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere