RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk Vesaas prisen

Ole Asbjørn Ness tilbragte sine fem første år på Romsås. Stedet beskriver han som et paradis. Nå har 31-åringen fått Tarjei Vesaas debutantpris for "Det er natt".

Romsås: Boka "Det er natt" kom ut i august 2004. I februar fikk Ole Asbjørn Ness et brev i posten, men siden brevet var i en vinduskonvolutt, var ikke Ness overivrig med å åpne det.
Vinduskonvoluttangst
- Jeg var på en måte ferdig med styret rundt debuten min da brevet kom. Jeg pleier ikke å åpne brev i vinduskonvolutter, fordi jeg vet at det er regninger. Du kan godt si jeg har vinduskonvoluttangst, ler den nybakte prisvinneren som etter press fra kona, likevel åpnet brevet som fortalte han at han hadde oppnådd alle debutantforfatteres drøm - vunnet Vesaas prisen.
- "Det er natt" er en såpass spesiell bok. Jeg synes den er god, men jeg hadde egentlig gitt opp håpet om å få noe pris. Det er en ære å få den prisen. Nå står jeg på lista med de store gutta, fortsetter en stolt debutant.
Boka som vant prisen er en kontroversiell bok. Vi møter Mikkel Torjussen som er en normal og begavet mann. Men det går galt med Mikkel, og han blir en voldtektsmann. Hele boka er skrevet i jeg-form, og handlingen er sett fra overgriperens øyne.
- Jeg ville komme litt bort fra menneskers oppfatning om at alle som gjør noe galt er monstre. Alt består av personlige valg. Når du setter sammen alle de små beslutningene vi må ta, kan det gå galt. Slik det gjorde for hovedpersonen i min bok.
Monster
Noen mener at Ness må være et monster for å skrive noe slikt. Bestevennen til Ness er dypt religiøs, og han reagerte negativt på boka, men forfatteren klarte å få sin religiøse venn til å forstå at boka er moralsk.
- "Det er natt" har vært sammenlignet med "American Psycho", men alt er ikke så kult i min bok. Det er mer et filosofisk skjebnedrama, men samtidig er det ment å være ubehagelig.
Boka ble skrevet da Ness hadde to slitsomme år hvor alt gikk galt. Men før han satte seg ned for å skrive, ante han ikke at hovedpersonen skulle være en voldtektsmann.
- Jeg begynte å skrive om en som satt i fengsel, så måtte jeg finne ut hvorfor han var der. Det var en grufull og slitsom jobb. Det var teknisk vanskelig. Jeg har jo aldri selv voldtatt eller blitt voldtatt, men jeg tror vi kan forstå hvordan det må være.
Romsås neste?
Men nå er Ness ferdig med det temaet. Blant venner blir han sett på som en moroklump, og nå ønsker han å få frem akkurat den siden i en bok.
- Jeg tuller mye, men med en gang jeg setter meg ned for å skrive, blir jeg alvorlig, innrømmer debutanten som nå har begynt på en oppvekstroman fra Romsås.
Ness bodde i ei blokk på Romsås til han var fem år. Han beskriver den tiden som helt paradisisk. På Romsås hadde han masse lekekamerater rett i nærheten. Mange av dem var eldre enn han selv. Da han var ett og ett halvt år syklet han på tohjuls-sykkel med støttehjul. På baksetet satt kjæresten Anita.
- Anita var ei foxy, lita jente, humrer Ness som husker dagen familien flyttet fra Romsås som traumatisk.
- Jeg ville helst tilbake til Romsås, mimrer 31-åringen som allerede har skrevet et kapittel på oppvekstromanen.
- Jeg har begynt, men foreløpig har jeg lagt det litt på is. Men jeg kommer til å ta det opp en eller annen gang, lover Ness.
Men etter at Ness åpnet vinduskonvolutten i midten av februar, har det ikke blitt mye skriving på den unge forfatteren. Han var inne i en god skriveprosess, men mistet konsentrasjonen. Nå skal han mure seg inne hjemme på Oppegård, slå av mobilen og skrive. Og tilslutt kommer han til å vende tilbake til barndomsparadiset sitt - Romsås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere