RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fiks ferdig russebil

Russ over hele landet jobber på høygir for å få bilen ferdig til feiringen. Men er det egentlig lov å flislegge gulvet i russebussen?

Statens vegvesen har for lengst skjønt at det ikke nytter å jobbe imot russen. I stedet for trusler om avskilting, er det nå åpne kvelder, gratis kontroll av kjøretøy og premier som er i fokus. Uten at det betyr at de aksepterer dårligere standard på bilene.

Det aller beste rådet jeg kan gi, er å ikke sette i gang med ombygginger uten å være helt sikker på hvordan det skal gjøres, sier senioringeniør Bjørn Olberg i Statens vegvesen.

Petter Amundsen, Kristoffer Olavesen og Manuel André Fehn har store vyer for sin Dodge Ram fra 1993: Temaet er Postman Pat, og her er planer om spotlight i taket, strømaggregat og 30 tommers tv-skjerm.

Regner med at dette skal gå greit, sier Manuel André optimistisk.

Første og siste gang

For mange ungdommer er russebilen det første og ofte det siste bilinnredningsprosjektet de går løs på. Det mange av dem ikke vet, er at en allerede godkjent buss må inn til ny kontroll dersom endringene er betydelige. For to år siden kom det nemlig nye og strengere regler for hva som tillates endret inne i bilen.

Hvis man endrer den eksisterende seteløsning, må sikkerhetsbelte monteres på alle setene. Det kan være komplisert å få til. Kjøper du en buss som også tidligere har vært brukt som russebil, er det derfor viktig å sjekke at antall sitteplasser stemmer med det som står i vognkortet, sier Ohlberg.

Materialer

Og bare så det er sagt: Det er ikke anledning til å benytte keramiske fliser inne i passasjerrommet. Man kan heller ikke bruke glassbyggestein eller annet glassmateriale, selv om man synes det er lekkert. Skarpe kanter innvendig må fjernes eller polstres. Tekstiler, malingsprodukter, byggematerialer eller isolasjonsmaterialer som øker brannfaren er også fy,fy.

En del russ sverger fortsatt til høyttalere på taket. Da er det viktig å vite at bygging og montering av takgrind kan kun utføres av et godkjent påbyggerverksted, så sant det ikke er originale fester for takgrind. Og sjekk for all del med det lokale politiet. Enkelte politidistrikt aksepterer nemlig ikke lenger støyforurensningen fra slike megaanlegg.

Skal det monteres 230 volts anlegg inne i bilen, må dette utføres og godkjennes av en autorisert elektroinstallatør.

Flere visninger

Er det vanlig at ombygde kjøretøy må vises flere ganger før de blir godkjent?

Ja. Jeg anbefaler derfor russen å søke råd før de går i gang. Så slipper man å gyve løs på prosjekter som omtrent er umulige å få godkjent.

Til tross for myndighetenes offensiv i forhold til russen, finnes det fortsatt de som skygger unna kontrollstasjonene.

Da risikrerer man ikke bare å bli avskiltet i en eventuell kontroll. Det er også en fare for at man kjører rundt i en doning som er direkte trafikkfarlig, advarer Ohlberg

Russ som fortsatt jobber med bilen sin, begynner å få det travelt. Trafikkstasjonene rundt om i landet har egne dager hvor russen er spesielt invitert. Men kontrollkapasiteten er ikke ubegrenset.

Jo nærmere mai du kommer, jo lenger er ventetiden, konstaterer Olberg.

FAKTA:

Informasjon om russekjøretøy:

http://www.vegvesen.no/russ (Statens vegvesen)

http://www.russetur.no (Trygg Trafikk)
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere