RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Film og appell mot dypvannsdeponi

Lørdag var rundt 1000 mennesker innom Spikersuppa for å delta på folkemøtet om dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Oslo: Formålet med folkemøtet var å vise politikerne at det ikke bare er "tre menn og en seilbåt" som er mot dypvannsdeponiet. I løpet av to timer var trolig mer enn 1 000 mennesker innom Spikersuppa for å høre appeller og støtte saken. Arrangørene var svært tilfredse:

Vi er veldig godt fornøyd med folkemøtet. Det kom masse mennesker og vi har fått mye oppmerksomhet, også fra utenlandske media, sier Knut Chr. Hallan i folkeaksjonen "Stopp giftdumpingen i Oslofjorden".

40 millioner ekstra

Etter det Nordstrands Blad erfarer ble folkeaksjonen intervjuet av Deutsche Welle. Nyhetsbyrået Reuters skal også har vært til stede.

Hva skal omverden tro om verdens rikeste land nå? Vi har så mye penger at vi ikke vet hvor vi skal gjøre av dem, men kan ikke bruke 40 millioner til å frakte gifta til Langøya (NOAH). Dette har ingen inflasjonsdrivende effekt, sier Hallan.

I Spikersuppa var det rigget opp en scenen og de etter hvert så velkjente bannerne til folkeaksjonen var festet opp langs gjerdene og foran scenen. Tilhørerne kom fra hele Oslo, men det var en overrepresentasjon fra Nesodden og Nordstrand.

De samlet seg rundt scenen for å høre appeller fra aksjonister og politikere.

Appeller

Vi trenger sjøen, øyene, strendene og badevannet. Vi skal stå på for å holde Oslofjorden ren, sa Marit Nybakk (Ap) fra scenen.

Brosjyren jeg fikk i posten stemmer ikke med sakspapirene jeg har sett som politiker. Vi må snu før det er for sent, appellerte Aud Kvalbein (KrF).

Også Knut Chr. Hallan, Kai Aspheim, Rune Haaland og Knut Wågås holdt appeller til folkemassen. Beskjeden til politikere, Oslo Havn og Statens forurensningstilsyn (SFT) var klar og entydig:

Stopp giftdumpingen før det er for sent.

Badekaret som de siste ti lørdagene har vært på Egertorget var nå brakt til Spikersuppa og de fremmøtte fikk demonstrert hvordan slammet sprer seg i vann. Politikerne må følge kjøttvekta, nesten alle er imot giftdumpingen, sier Are Dammann fra Innbyggerinitiativet på Nesodden.

Viste film

Det er nå litt over fire uker siden arbeidet med å rense Oslo havn startet.

Ifølge rapporter fra Oslo Havn KF går alt som normalt og det er ikke partikkelspredning på deponistedet. Dette mener folkeaksjonen er feil. Lørdag viste de en film de mener motbeviser rapportene fra Oslo Havn. Filmen er tatt av Bellona med miniubåt. Videoen viste at det er liv og oksygen på bunnen av dypvannsdeponiet. Selv om skjermen ikke var ideell for fremvisning til de mange fremmøtte kom det tydelig fram at det er ål, torsk og spor av snegler på bunnen. Filmen viste også at det var spredning av partikler helt opp til 30 meters dyp. Dypvannsdeponiet ligger på rundt 70 meters dyp. Filmen skal etter det Nordstrands Blad kjenner til vises på TV2 til uken.

Det er veldig bra at folk demonstrerer mot giftdumpingen. Når det endelig begynner å bli rent vann i Bundefjorden er det helt ufattelig at de flytter giften noen kilometer ut i fjorden i nærheten av den største konsentrasjonen av badestrender vi har i landet, sier Vegard Rooth som hadde tatt turen fra Nordstrand sammen med datteren Andrea.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere