*Nettavisen* Nyheter.

Filmer seg til Sør-Afrika

I mars reiser fem elever fra Peer Gynt-skolen til Sør-Afrika med ett mål for øye - å lage film med lokale ungdommer.

Bjørndal: "Move my image" er et filmprosjekt i regi av Norsk Filminstitutt som involverer to videregående skoler i Norge og to i Sør-Afrika. Det er gjennom dette prosjektet de fem elevene reiser sørover.

På filmfestival

I rundt en uke skal elevene være i Johannesburg før de tar med seg to sørafrikanske elever hjem til nordligere strøk og Amandus-festivalen på Lillehammer. Der skal de fire skolene i prosjektet vise fram filmene sine.

Til nå har elevene ved Peer Gynt-skolen laget tre filmer. En dokumentar om seg selv, en fiksjonsfilm om sjalusi og en nyhetsreportasje om katastrofeøvelsen som ble arrangert i fjor høst.

Det er tre elever fra medier- og kommunikasjon og to elever fra studiespesialisering som drar til Sør-Afrika 17. mars. Med seg har de lærer Birgit Semb Christophersen og Elisabeth Aalmo fra Norsk Filminstitutt.

Kultursjokk

Elevene gleder seg til turen, men er forberedt på et aldri så lite kultursjokk.

Vi så på google på bilder fra Alexandra Township som er der skolen vi skal til ligger, og husene der er bare blikkhus og menneskene er veldig fattige, sier Iben Christine Høy.

Høydepunktet blir å møte de andre elevene som ungdommene har utvekslet filmer med.

Det blir spennende å møte de andre, mener Marte Olsen. Jarl Nymo, Trude Olafsen og Ellen Jemtegaard nikker bekreftende. De tre går på medier- og kommunikasjon og har utvekslet filmer med de sørafrikanske elevene.

Filmene elevene har fått tilsendt fra Sør-Afrika har vært annerledes enn filmene de norske ungdommene har laget. Elevene synes filmene fra Sør-Afrika viser mye mer om hvordan det er å bo i landet enn hva de norske filmene gjør som handler mer om enkeltindivider.

Nominasjon i sikte

Fredag forrige uke sendte filmlærer Christophersen flere av elevenes bidrag til Amandus-festivalen i håp om å bli nominert. I alle fall fire filmer blir sendt av gårde. De handler blant annet om homofili og gruppepress.

Ungdommene synes det er stas om en av deres filmer blir nominert.

Ja, selvfølgelig er det gøy om vi bli nominert. Det er mange proffe der, men bare det å bli nominert er å vinne for oss egentlig, sier Ellen Jemtegaard.

Om det ikke blir noen nominasjoner på filmelevene får de likevel sjansen til å vise frem det de har laget. Fire av fiksjonsfilmene skal presenteres i tillegg til fire av filmene fra de sørafrikanske elevene.

Departementsstøtte

Utenriksdepartementet har sponset filmprosjektet med hele 1,2 millioner kroner. Elevene mener et slikt filmprosjekt er bedre enn å sende penger til dem som er i nød.

Nordmenn har en tendens til å si at de er fattige og så tenker men ikke mer over det. Selv om det er sånn så har jo de fattige også noe å være stolt av og det får vi se på en annen måte gjennom filmene, sier Iben Christine Høy.

Skolen har selv sponset plasser til Sør-Afrika. I utgangspunktet var det nemlig bare to elever og en lærer som skal reise. Nå er det fem elever som setter seg på flyet sørover.

Men også de sørafrikanske elevene vil få oppleve et annet land og kultur. De blir med til Amandus-festivalen og skal også bo et par dager hjemme hos de norske elevene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag