Filmmirakelet fra Groruddalen

Med krimkomedien «Blackmail» har Marius Sørvik (16) vekket film-Norge. Nå er han allerede i gang med neste prosjekt. Foto: Anita L. Hanken.

Med krimkomedien «Blackmail» har Marius Sørvik (16) vekket film-Norge. Nå er han allerede i gang med neste prosjekt. Foto: Anita L. Hanken.

Marius Sørvik (16) er filmmiljøets nye broiler. Med krimkomedien «Blackmail» har han skrevet manus, regissert og produsert sin egen spillefilm.

VESTLI: Som lyn fra klar himmel og med den største selvfølgelighet har 16-åringen deiset ned i den norske filmverdenen denne sommeren.

Marius Sørvik er blitt sommerens «snakkis» etter at han fikk med seg en rekke profesjonelle skuespillere i filmen «Blackmail». Filmen kommer på DVD i november, og det jobbes dessuten iherdig med å få den på kino.

Se traileren til Blackmail her.

Frekke, hvite løgner

– Hvordan fikk du til dette?

– Jeg tok sjansen på å ringe litt rundt. Ved å ha enorm god selvtillit, klarer man det meste. Det første jeg lærte var at man må være frekk. Og at det går helt fint med en hvit løgn innimellom. Så gikk det som det gikk. Jeg har vært veldig heldig, sier han.

Nå opplever Sørvik å bli kontaktet av profesjonelle produsenter som gjerne vil jobbe med ham.

– Det har ikke slått deg at du er litt for ung til å lage film?

– Jeg har alltid tenkt at jeg klarer det. Men det hender jeg blir dritnervøs. Som den gangen jeg skulle møte Johan Lindgren for leseprøve, og hadde glemt å si hvor gammel jeg var. Men det gikk fint. Jeg bruker vanligvis å si det på slutten av telefonsamtalen, at «forresten så er jeg bare 16 år», sier han.

«Søt» her og nå

Sørvik vet å flyte i medvind, men er også klar over at det ikke vil vare evig.

– Jeg skjønner at jeg ikke er noen Gud eller verdensmester. Det er ikke sikkert folk vil se på meg som like «søt» om et par år. Men det er nå jeg er i vinden og har en sjanse til å sikre framtida. Kanskje varer det bare en måneds tid. Men det er kult å ha fått et navn, sier han.

Den plutselige populæriteten har likevel sine baksider.

– Det er kult at vanlige mennesker blogger om meg. Men diskusjonene som går om meg på nettet er ikke bare positive, og det henger jeg meg litt opp i, sier Sørvik.

Inspirasjonskilde

Sørvik kom til Vestli som ett-åring, og mener selv at miljøet har forma ham.

– Det har nok påvirka meg å vokse opp i et rått miljø. Men jeg er glad for at jeg bor her. Det er så mange kulturforskjeller, og det skjer så mye interessant. Det er en god inspirasjonskilde. Man kan lage mye på kulturmiks, og at folk ikke forstår hverandre. Kanskje skal jeg spille inn neste film her, sier han.

Det er ikke hverdagskost at en 16-åring fra Groruddalen lager film med de store. Men Sørvik mener han ikke er annerledes enn andre ungdommer.

– Jeg har aldri vært noen nerd. Jeg har spilt fotball og gjort det alle ungdommer gjør, sier han.

Fotballen har han imidlertid et noe bittert forhold til i dag, etter å ha blitt vraka som trener.

– De sa jeg var for sint. Jeg kasta mobilen i veggen en gang. Ja, jeg har temperament, sier han.

Ny film på vei

Sørvik har tidligere laget en rekke kortfilmer mens han gikk på Tokerud ungdomsskole. Han har også laget en TV-serie med Elsa Lystad og Ingrid Nordby.

– Den ble ikke antatt. Men jeg fikk kontakter, sier Sørvik.

Arbeidet med «Blackmail» betegner han som en god læringsprosess.

– Med denne filmen har jeg også fått et større kontaktnett, og det er ekstremt viktig.

Filmen ble laget på et budsjett av egne midler, fond, sponsorer og en co-produsent.

– Skriv at jeg slakter Filmfondet. De gir bare penger til de store produksjonene. Man kunne heller støttet flere lavbudsjettfilmer, sier Sørvik.

Før han i det hele tatt har sluppet filmen alle snakker om, er han i full gang med sin neste, som blir en gangsterkomedie.

– Jeg skriver manuset og er selv regissør, men slipper heldigvis å være produsent. Castingen er delvis besatt, og jeg håper vi skal være i opptak i løpet av vinteren, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.