*Nettavisen* Nyheter.

Finansbyråden mener SV-utspill er skremselspropaganda

FINANSBYRÅD: Kristin Vinje (H) forsikrer om at Oslo kommune ikke blir fattigere ved å fjerne formuesskatten. – Tvert imot mener vi at det vil stimulere til økt verdiskapning, sier byråden. Foto: Kristin Trosvik

Finansbyråd Kristin Vinje (H) mener Marianne Borgen skaper et kunstig øst-vest skille rundt formuesskatten.

OSLO: SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen, uttalte nylig til dittOslo.no at hun fryktet for inntektssiden til stat og kommune hvis høyresiden kommer til makten neste år og fjerner formuesskatten.

Formuesskatten utgjorde 12 milliarder kroner til statskassa i 2010. 3,1 av disse milliardene kom fra Oslos innbyggere.

LES OGSÅ: SV: – Hvor skal høyresiden ta 12 milliarder kroner fra?

LES OGSÅ: Oslo Vest tar regningen

Stimulere til vekst

Finansbyråd Kristin Vinje mener Borgen driver med skremselspropaganda i forhold til Oslos inntekter.

– Når hun uttaler at «jeg håper bare de i Oslo øst vet hva de stemmer for» nører hun oppunder en øst-vest debatt som er helt irrelevant i denne sammenheng, sier Vinje og påpeker at formuesskatt og økt velferd ikke nødvendigvis går hånd i hånd.

– Vi mener at ved å fjerne formuesskatten så bidrar vi til å stimulere til vekst og verdiskaping som bidrar til at vi har råd til det velferdssystemet vi har dag – og som vi også ønsker å ha i fremtiden, sier Vinje og legger til:

– De som stemmer Høyre, stemmer for et annet inntektssystem for kommunene. Det blir feil å se på formuesskatten isolert. Høyre ønsker at kommunene skal beholde mer av egne skatter og inntekter. De rødgrønne fjernet for eksempel kommunenes del av selskapsskatten, nå går denne rett til staten. Vi ønsker at kommunene i større grad skal beholde lokale skatteinntekter og bli mindre avhengige av overføringer fra staten. Dette, samt å fjerne formuesskatten, vil gi kommunene et insentiv til å legge til rette for næringsvirksomhet for å styrke egne inntekter. Vi må legge til rette for at de kommuner som er i sterk vekst i større grad kan leve av egne skatter og inntekter, sier finansbyråden.

Se til Sverige

Vinje påpeker at formuesskatten er en særnorsk skatt som bidrar til at eierskap kommer på utenlandske hender.

– Fjerner vi formuesskatten, stimulerer vi til norsk eierskap. Sverige har jo fjernet formuesskatten for flere år siden med stort hell, sier hun.

Osloskolen

– De utfordringene Oslo kommune har, er i stor grad knyttet til sterk befolkningsvekst, særlig i antall barn. Dette fører til at Oslo må investere kraftig i blant annet skolebygg for fremtiden. Det er noe det statlige ikke tar særlig hensyn til, det vil si den høye investeringstakten. Vi foreslår kapitaltilskudd til investeringer i skolebygg, sier Vinje og påpeker at det arbeidet de gjør i Oslo-skolen er noe av det viktigste virkemidlet de har for å redusere sosiale skiller i hovedstaden.

– Formuesskatt reduserer ikke sosiale skiller. Å sørge for at alle barn får en god utdannelse, slik at de i størst mulig grad skal klare seg selv, er nøkkelen til å redusere sosiale forskjeller. Vi må bidra til å løfte de som trenger det aller mest, sier hun.

– Er dere bekymret for tap av 12 milliarder i inntekt hvis formuesskatten fjernes?

– Nei, det er ikke slik at mer skatt automatisk gir mer velferd. Det er en misforstått frase. Det finnes en grense for hvor mye man kan beskatte før det tipper andre veien. Formuesskatten er et hinder for verdiskapning i Norge, vi ønsker et skattesystem som stimulerer til vekst. Så får vi heller tåle at det er noen som tjener mye penger, det synes jeg ikke vi skal henge oss opp i så lenge de bidrar til verdiskapning og flere arbeidsplasser i Norge. Det er en forutsetning for å opprettholde velferden i fremtiden, også for dem som trenger velferdsstaten mest, sier Vinje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.