RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fine former

I visse tilfeller handler matlaging minst like mye om form som om innhold.

Vafler, spiralloff, sandkaker, terter og suffleer er gode eksempler: Det er formen de er bakt eller stekt i, som gir dem deres karakteristiske utseende.

Særlig i land som Frankrike og Østerrike har kakekunsten utviklet utallige formtyper, som utstikkere, carotter, sjablonger, jern og kakeringer. Alle har egne navn og gjerne en egen spesialoppskrift. Små mazariner, petit fours, avletter og sjokoladeformer... Man heller i en masse og ut kommer et lite kunststykke.

Men ikke alle former er like avanserte. Ta for eksempel de hverdagslige brødformene, selv bruker jeg dem gjerne til mye annet enn brødbakst som iskaker, sukkerbrød, sjokoladekake, fiskepudding, karamellflan, paté eller

kjøttpudding.

På fagspråket kalles denne fasongen gjerne for terrinne. En sjokoladekake i flere lag eller appelsiner i gelé blir

støpt inni de fire veggene Delfiakake er faktisk en slik. Egentlig skal en terrinneform være av porselensmateriale.

Når jeg går på bruktmarkeder, liker jeg å se etter gamle former: savariner, baba, kugelhupfs, gorojern. Dette er spennende fasonger som imponerer gjestene. Til kokkekonkurranser pleier jeg å spesialbestille former, de lages da i rustfritt stål og kun fantasien setter grenser.

Noen ganger kan man faktisk lage formene selv også. Med litt pågangsmot, trepinner og spiker, har du fort en trekantform til langpannekaka. Eller hvis du kapper av noen like lengder plastrør, får du fine ringer du kan stable fruktsalat eller rotmos i.

Det er ikke alltid så mye som skal til. Bruk et stykke overheadark, klipp og form til et kremmerhus og fest med en teipbit. Hell i sjokolademousse eller vaniljeis, sett i frysen og fjern plasten. Før du vet ordet av det, har du et imponerende

spir på tallerkenen.

Et annet tips er å bruke glass eller kopper. Stek saftige sjokoladekaker i kaffekoppene eller lag fløterand i vannglassene.

Ukens rett Meat Loaf er ikke dedikert den blaserte heavy rockeren ved samme navn, den er heller en hyllest til formenes form.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere