Gå til sidens hovedinnhold

Finn Møller (88) er sjakkens grand old man

Finn Møller (88) er sprek som en unggutt, har et smittende humør og et brennende engasjement for å lære den oppvoksende generasjonen sjakk.

KORSVOLL: – Ja, jeg starter på nytt nå om få uker – det stemmer det, smiler Møller.

Han sikter til oppstart av nytt skoleår og nytt semester som sjakklærer ved Korsvoll, Kjelsås og Kringsjå skoler.

Han kommer forberedt– meget godt forberedt.

LES OGSÅ: «Et fang i nøden»

Bursdag med twist

– Jeg har undervist i sjakk i de siste 45 årene og det var altså derfor jeg nylig mottok Kongens fortjenstmedalje.

Det kom som en stor og gledelig overraskelse, sier Møller og viser frem bilder fra overrekkelsen på hans og fruens terrasse, på hans egen 88-årsdag, tidligere i sommer.

– Ved siden av meg der ser du mine kone, Inger. Vi har tre barn sammen, seks barnebarn og foreløpig ett oldebarn, sier han, tydelig stolt.

Konen Inger har ennå ikke blitt bitt av sjakk-basillen, men elsker derimot bridge.

Hun har ønsket å få med sin mann med på nettopp denne aktiviteten, men det skulle vise seg å bli en real utfordring; Finn er sjakkens mann.

– Det er sjakk som gjelder for meg– ingen tvil om det. Men hadde jeg ikke hatt sjakken er det mulig det hadde blitt bridge på meg også, sier han.

LES OGSÅ: Måtte redde sofa fra Oslofjorden

Minner og nye ungdommer

Sjakkfavoritten er spansk parti og klubben er «1911». På stuebordet ligger jubileumsboken «Schakklubben av 1911». Finn er æresmedlem.

– Vi hadde jubileum i 2011 og i forbindelse med det ble denne boken gitt ut. Jeg synes den er flott, og full av gode minner, sier Møller, som har vært med i klubben siden 50-tallet.

Sjakklubben består i dag også av en egen ungdomsklubb, «Schakklubben av 1911s ungdom», med rundt 500 engasjerte medlemmer.

– «1911» gikk under tilnavnet snobbeklubben. Det var flere av grosserer-typen og høy sigarføring. Jeg savner de tider.

«1911» var sammensatt av mange spennende personligheter, sier han.

LES OGSÅ: Halvveis på toppen av byen

– Taktikk og strategi

Om en uke er en mengde nye førsteklassinger på plass i skolegårdene byen over.

For elevene ved Korsvoll, Kjelsås og Kringsjå betyr det blant annet at de vil stifte bekjentskap med selveste «sjakk-Finn».

– Det gir meg stor glede å kunne holde på med dette, det gjør det virkelig. Nå er det viktig å poengtere at det er min kollega og venn, Johs R. Kjeken, som har styringen.

Sammen gjør vi det vi kan for at elevene skal bli kjent med sjakkspillet og at de skal ha glede av det nå og i fremtiden, sier Møller.

– Jeg har hatt flere elever som har utmerket seg , og jeg husker spesielt godt en ung islending. Han slo 7. trinn allerede da han gikk i 2. klasse.

Man ser tidlig hvem som har anlegg for dette spillet. For å bli en god spiller må man være god på både taktikk og strategi, avslutter Møller.

LES OGSÅ: Sannerlig ble det Høyre

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra