RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finn riktig stilling på jobben


I 2008 kostet ryggplager det norske samfunnet cirka 15 milliarder kroner.
I 2008 kostet ryggplager det norske samfunnet cirka 15 milliarder kroner. Foto: FOTO: Istockphoto
Til enhver tid har 15–20 prosent av alle nordmenn vondt i ryggen. Mange av dem kan løse problemet ved å sitte riktig på jobben.

Verk i korsrygg, skuldre og nakke rammer mange, og ofte er det en stillesittende jobb som er årsaken. Vi henger som potetsekker over skrivebordene våre, venner oss til uheldige bevegelsesmønstre og blir sittende i samme stilling uke ut og uke inn.

60-80 prosent av oss får ryggsmerter én eller flere ganger i løpet av livet, ifølge Ryggforeningen i Norge (RiN). Ergonom Annika Gladh mener at en god del av plagene kan forebygges.

Variasjon er det viktigste

– Variasjon er det aller viktigste. Det er fort gjort å stivne i spente stillinger. Det gjelder å få inn en rutine som innebærer skifte av stillinger, og at man reiser seg opp innimellom, sier Gladh.

Hun er ekspert på samspillet mellom arbeidsmiljøet og menneskekroppen, og mener at et skrivebord som kan heves og senkes kan være nøkkelen til bedre ryggvaner.

– Med et hevbart skrivebord blir det lettere å stå oppreist en del av arbeidsdagen. Gjør det til en vane å alltid stå en stund etter lunsj eller ved begynnelsen av arbeidsdagen, sier Gladh.

Hun minner om at stolen, som vi fortsatt vil bruke mesteparten av tiden, må være riktig innstilt. Noen mindre detaljer må også på plass:

– Tenk over hvor tingene på skrivebordet ditt er plassert. Og sørg for at dataskjermen står i riktig høyde.

Våre vonde rygger

* Til enhver tid sier 15–20 prosent av den norske befolkningen at de har vondt i ryggen.

* I løpet av et år vil 30–45 prosent oppgi at de har plager i nakken, og av disse har 14 prosent plager som varer i mer enn seks måneder.

* 60-80 prosent av oss får ryggsmerter én eller flere ganger i livet.

* For de fleste er plagene lette og kortvarige, og kan anses som en naturlig del av livet. Men en god del har langvarige og/eller tilbakevendende plager.

* Ryggplager er oftest lokalisert i korsryggen (mellom ribbein og sete).

* I 2008 kostet ryggplager det norske samfunnet cirka 15 milliarder kroner (sykepenger, attføring, uførepensjon, behandlingsutgifter, arbeidsgivers utgifter i arbeidsgiverperioden).

Kilde: Ryggforeningen i Norge (RiN)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere