*Nettavisen* Nyheter.

Fire bryllup og en lovendring

Kari Helene, Synne, Alex og Jorid drømmer om å stifte familie med den de elsker. Men først må en lovendring til.

Oslo: I juli står Kari Helene Skog brud. Den 28 år gamle prestedatteren og lederen i Skeiv Ungdom skal inngå partnerskap med sin kjæreste gjennom tre og et halvt år. Den vordende brud gleder seg over å ha funnet kjærligheten og ser frem til å samle familie og venner til en kjempefest. Men følelsen av å bli diskriminert er vond å svelge.
- Det finnes ett skjema man må fylle ut når man skal gifte seg, og et annet når man skal inngå partnerskap. Det er tøft å vite at deres skjema er mer verdt enn vårt. Vi hadde fått andre rettigheter med det andre skjemaet. Man føler seg mindre verdt. Det er vondt. Rett og slett, sier hun alvorlig.

Enorm økning

Nå har Kari Helene, sammen med Alex Norheim, Synne Hall Arnøy og Jorid Bakke Steigum, startet den svært personlige nettbaserte underskriftskampanjen "Si JA", som er en del av kampanjen "All Different All Equal".
- Grunnen til at vi bruker bilder av oss og forteller våre historier på nettsiden er at vi ønsker at folk skal se at det er mennesker dette dreier seg om.
Regjeringen har nettopp lagt frem et høringsnotat til ny ekteskapslov, og i 2008 skal det stemmes. 1. september er høringsfristen, og da skal underskriftene overleveres.
I en undersøkelse MMI har gjort for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i 2007 kom det frem at 61 prosent, og rundt åtte av ti osloborgere, sier ja til at homofile skal ha samme rett til å gifte seg og adoptere barn som heterofile. I 1992 sa åtte prosent ja til at homofile skal få muligheten til å adoptere, mot 25 prosent i 1998.
- Dette må de folkevalgte ta inn over seg, mener Kari Helene.

- B-stempel!

I motsetning til Jorid og Kari Helene går ikke Alex og Synne med konkrete gifteplaner.
- Vennene mine og jeg deler mange av de samme fremtidsdrømmene. En av dem er å gifte seg og stifte familie med den man elsker. Forskjellen på dem og meg er at det ikke stilles spørsmål ved deres drøm. Min bryter med norsk lov, sier lærerstudenten Synne.
- Jeg har nesten den samme drømmen som alle andre. Et tradisjonelt bryllup, dame, to barn, hund, hus og svømmebasseng. Men i min drøm er damen byttet ut med en mann. Det er eneste forskjell, sier Alex.
Synne er samboer med Oda, og de to snakker mye om bryllup og barn.
- Jeg har det fantastisk med samboeren min, og vi ønsker å gifte oss og stifte familie en vakker dag. Vi mener vi vil kunne gi våre eventuelle barn en trygg og kjærlighetsfull oppvekst. Men med dagens lovgivning ville familien vår fått et b-stempel av den norske stat. Dagens lovverk ville indirekte fortalt barna våre at de ikke burde vært til. Et slikt lovverk er ikke til barnas beste, mener Synne, som blir irritert når folk tror det dreier seg om hvorvidt homofile og lesbiske skal få barn eller ikke.
- Det er feil. Loven avgjør ikke hvem i landet som blir gravide, men om barna våre skal bli til under trygge omstendigheter i Norge, og om de skal ha samme rettsvern som barn med heterofile foreldre.

- Størst av alt er kjærligheten!

Initiativtakerne ønsker ikke å si så mye om motstanderne, som både har arrangert underskriftskampanje og opprettet nettsteder mot felles ekteskapslov.
- Det er jo ytringsfrihet i dette landet. Det er klart vi stusser over at de gidder å bruke så mye tid og energi på å motarbeide kjærligheten, når det er så mange viktige saker å kjempe for her i verden, men egentlig tar vi det hele med knusende ro. Vi vil heller fokusere på all den positive støtten vi har fått. Støtteerklæringene strømmer inn fra unge og gamle, homofile og heterofile i hele landet, smiler de.
- Jeg er helt overveldet og så rørt at jeg får frysninger! sier Synne.
Kari Helene, Jorid, Alex og Synne er skråsikre på at loven blir endret i 2008, selv om de innser at kampen ikke er vunnet før politikerne har sagt ja.
- Vi vet at rettferdigheten vil seire til slutt. Størst av alt er kjærligheten, sier Kari Helene.
Dersom du ønsker å si ja, kan du logge deg inn på www.sija.no. Mandag morgen hadde 14 322 kvinner og menn skrevet under - og det på ti dager.
- Selv om det kanskje ikke er din underskrift som avgjør, betyr det masse for oss at vi har folkets støtte, understreker Kari Helene.
- Tips venner og bekjente! legger Synne til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.